Rusia a suspendat zborurile turiştilor săi spre Bulgaria

Rusia a suspendat zborurile turiştilor săi spre Bulgaria, acesta fiind al doilea sezon în care turiştii ruşi vor lipsi de pe litoralul bulgăresc al Mării Negre. Anunţul a fost făcut de Evelina Puleva, membru al Consiliului de Administraţie al Camerei Regionale de Turism Burgas. „Ultimul zbor al companiei aeriene ruseşti S7 spre Burgas va fi efectuat pe data de 9 mai. Până acum, se efectua un zbor pe săptămână de la sfârşitul lunii martie, însă a fost suspendat în urma unui apel al politicianului rus Vladimir Jirinovski, unul dintre cei mai înflăcăraţi susţinători ai preşedintelui Vladimir Putin, care a cerut statului să interzică în mod oficial cumpărarea de bunuri în Bulgaria, precum şi călătoriile în ţara noastră în scop turistic”, a adăugat Puleva.
Operatorii din turism au informaţii de la cetăţenii ruşi că Ambasada Bulgariei la Moscova eliberează în prezent vize doar pentru căsătoriile mixte. „Suntem îngrijoraţi în privinţa sezonului estival. Situaţia este dificilă şi nu putem rezista în condiţiile unui al doilea sezon fără turişti ruşi, germani şi britanici, care se numără printre cei mai importanţi oaspeţi pentru marile staţiuni”, a precizat Evelina Puleva. Potrivit acesteia, viitorul guvern interimar trebuie să ia măsuri urgente.
Recent, turoperatori germani şi britanici au anulat vacanţele în Bulgaria pentru începutul sezonului estival. „Toate călătoriile din lunile mai şi iunie au fost anulate şi redirecţionate de operatorul de turism german DER Touristik”, a declarat Kalin Sutev, managerul Destination Touristic Services, reprezentant al DER Touristik în Bulgaria, care include operatorul de turism ITS. Compania aeriană Bulgarian Air Charter a suspendat, de asemenea, zborurile din Germania către aeroporturile din Varna şi Burgas până la sfârşitul lunii iunie. „Rezervările din Germania şi alte pieţe pentru litoralul bulgăresc stagnează”, a menţionat Nina Ceamova, director general al Suntours, reprezentantul tour operatorului german Alltours.
Ivan Groşev, managerul MTS Globe Bulgaria, a subliniat că majoritatea rezervărilor vizează anul 2022 şi nu acest sezon estival. Compania este reprezentantul tour operatorului german FTI, al Jet2Holidays din Marea Britanie şi al operatorului de turism Coral Travel din Rusia. Groşev a comentat că piaţa rusească de turism nu se va deschise nici anul acesta. Concernul britanic şi-a amânat deja programul pentru data de 24 iunie şi a anulat toate vacanţele de la începutul sezonului. Celălalt mare operator turistic britanic, Balkan Holidays UK, şi-a amânat programul şi zborurile charter pentru luna iulie./ddaniela/pvelisar

(www.novinite.bg – 5 mai)