Camera Deputaţilor va dezbate şi supune votului modificarea la Codul de Procedură Penală

Realizator: Camera Deputaţilor va dezbate şi supune votului săptămâna viitoare, ca for decizional, modificarea la Codul de Procedură Penală, care ar trebui să elimine blocajele la nivelul instanţelor. Astfel, hotărârile judecătoreşti nu mai pot fi pronunţate fără să fie redactată şi motivarea, iar de la încheierea procesului judecătorii au la dispoziţie maximum 120 de zile pentru sentinţă şi motivarea ei. Cu detalii redatorul nostru Alina Stănuţă:
Reporter: Documentul a avut un traseu rapid prin Senat, unde a fost adoptat săptămâna aceasta, pentru că – explica senatoarea USR PLUS Simona Spătaru – propunerea vine să răspundă unei urgenţe, pentru că CCR a constatat la începutul lunii aprilie că unele prevederi din Codul de Procedură Penală sunt neconstituţionale:
Simona Spătaru: Iniţierea acestui proiect de către coaliţie, în colaborare cu Ministerul Justiţiei, răspunde mai ales unei urgenţe: asigurarea apărării drepturilor celor care sunt acum părţi în procesele penale şi aşteaptă un verdict de la un judecător. Dreptul la un proces echitabil înseamnă nu doar accesul la o instanţă independentă şi imparţială, ci şi într-un termen rezonabil.
Reporter: Din opoziţie, senatorul PSD Robert Cazanciuc critica graba cu care s-a dezbătut propunerea legislativă şi invoca unele motive de neconstituţionalitate:
Robert Cazanciuc: Fără a contesta pe fond nevoia motivării deciziilor în momentul pronunţării unei hotărâri judecătoreşti, adoptarea în grabă a acestei modificări la procedură penală, cu încălcarea Regulamentului Senatului privind sesizarea Comisiei juridice. Nu mai vorbesc că se putea face un birou permanent pentru a sesiza Comisia juridică, ci ne-am grăbit să le facem pe toate dintr-o dată, o grabă cel puţin suspectă. Cine are interesul să facă acest text vulnerabil?
Realizator: Pe de altă parte, tot la Camera Deputaţilor se aşteaptă ca până pe 13 mai, conform deciziei Biroului Permanent, trei comisii să înainteze raportul la proiectul de lege 5G iniţiat de guvern./lcoman/pvelisar

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 7 mai)