Boris Johnson va trebui să dea explicaţii în legătură cu vacanţa sa

Partidul Conservator din Marea Britanie şi-a consolidat poziţia după alegerile regionale ale căror rezultate finale au fost publicate abia sâmbătă. Premierul Boris Johnson însă nu a putut să se bucure mult timp de victorie pentru că este suspectat că nu poate să explice cu ce fonduri a acoperit costurile vacanţei sale de lux petrecută în zona Caraibelor, precum şi renovarea reședinței sale din Downing Street 10. În acest caz s-a declanşat o anchetă parlamentară.

Partidul Conservator a obţinut cu 7000 mai multe voturi decât principalul său contracandidat, Partidul Laburist la alegerile parlamentare intermediare, organizate în circumscripţiile Hartlepool şi Westminster. Astfel a zdruncinat şi mai mult poziţiile laburiştilor şi aşa şubrezite după alegerile parlamentare din anul 2019 în zona de nord-est al Angliei.

Prim-ministrul Boris Johnson s-a grăbit să viziteze oraşul „recucerit” de partidul său şi a vorbit despre planurile sale ambiţioase. Folosind sloganul „jabs, jabs, jabs to jobs, jobs, jobs” a promis că  relansarea economică se bazează pe eficienţa programului de vaccinare. Politicianul a explicat că vrea să echilibreze nivelul de dezvoltare al diferitelor regiuni ale ţării. Premierul a recunoscut că şi alte guverne au încercat realizarea acestui plan, dar a adăugat că „niciun executiv nu a pus atâta inimă în acest proiect ca cel actual”. Magazinul Times a relatat declaraţia unui oficial guvernamental, care însă nu a dorit să-şi dezvăluie identitatea. Acesta, comentând rezultatul alegerilor. a declarat că nu este vorba doar despre o respingere temporară a Partidului Laburist, ci fenomenul pare a fi definitiv. Membrii cabinetului cred că Johnson poate să fie premierul cel mai longeviv în funcţie al Marii Britanii.

Conform aşteptărilor, Partidul Naţional Scoţian a câştigat pentru a patra oară consecutiv alegerile parlamentare regionale din Scoţia şi chiar dacă mai avea nevoie de un singur mandat pentru a avea majoritate absolută, suporterii independenţei sunt deja majoritari în legislativul local. Aceasta se întâmpla deoarece şi Partidul Verzilor cu cele opt mandate câştigate susţin ideea desprinderii de Regatul Unit, astfel că Nicola Sturgeon, cea care a fost realeasă în funcţia de premier al Scoţiei i-a transmis lui Boris Johnson că problema care se pune este „când şi nu dacă” va avea loc un nou referendum privind independenţa.

În afară de tendinţa de independenţă a Scoţiei, Boris Johnson are însă şi alte probleme. Kathryn Stone, comisarul pentru respectarea normelor în Camera Deputaţilor a declarat pentru Sky News că a declanşat o anchetă parlamentară pentru a lămuri din ce surse a acoperit prim-ministrul vacanţa sa şi a partenerei sale de viaţă Carrie Symonds în Caraibe care a costat 15.000 de lire streline (85.584 lei). Stone a explicat – transmite BBC – că vor să afle dacă premierul a procedat corect atunci când a declarat din ce fonduri a plătit vacanţa sa.

După victoria sa în alegerile parlamentare din 2019 Johnson a plecat cu Carrie Symonds la Mustique (localitate care din punct de vedere administrativ aparţine de insulele Saint Vincent şi Grenadine). Cabinetul prim-ministrului comunicase anterior că Johnson a respectat toate exigenţele transparenţei în legătură cu călătoria sa. În declaraţia sa, premierul a scris că cele 15.000 de lire sterline au fost primite de la David Ross, un om de afaceri, sponsor al Partidului Conservator. Ross a recunoscut că a contribuit cu un „aport în natură” la vacanţa lui Johnson şi Symonds.

Referitor la acest caz adjunctul liderului grupului parlamentar al laburiştilor, Angela Rayner a declarat: „Opinia publică are dreptul să ştie cine a plătit vacanţa de lux a premierului şi renovarea reședinţei sale. Cel mai important este să aflăm ce promisiuni le-a făcut acestor sponsori sau ce aşteaptă în schimbul generozităţii lor”. Politicianul laburist a făcut referire şi la un alt caz mai vechi. Atunci când Boris Johnson s-a mutat în rezidenţa premierilor din Downing Street 10, a schimbat mobilierul. De obicei aşa au procedat şi antecesorii lui. Pentru acest scop din buget se alocă prim-ministrului 30.000 de lire sterline. Presa britanică însă presupune că mobilierul cumpărat de Johnson şi renovările făcute în locuinţă, costă aproximativ 200.000 de lire sterline. Boris Johnson susţine că diferenţa a fost acoperită din banii săi, însă Dominic Cummings, fostul consilier al premierului a afirmat că şi aceste cheltuieli au fost plătite de sponsorii partidului. Cazul este cercetat de Comisia Electorală, unde prim-ministrul a şi fost audiat.

Székely Ervin, RADOR