Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care obligă magistrații să dea sentința și motivarea simultan

Legea care obligă magistrații să dea sentința și motivarea simultan a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis. Are detalii Oana Bâlă.

Reporter: Legea care pune în acord Codul de Procedură Penală cu decizia Curții Constituționale prevede că termenul maxim în care instanțele sunt obligate să delibereze, să redacteze și să pronunțe hotărârile în procesele penale este de 120 de zile.

Totodată, stabilește că motivarea deciziei trebuie să fie publicată în ziua pronunțării. Prin actul normativ au fost reglementate și situațiile în care membrii completului de judecată sunt împiedicați, de exemplu, prin pensionare, să semneze motivarea hotărârii. Astfel se va semna de către președintele completului și, dacă și acesta este împiedicat a semna, hotărârea se semnează de către președintele instanței.

Legea a fost inițiată de către USR PLUS și PNL, iar forma inițială prevedea ca termenul maxim pentru deliberare să fie de 90 de zile. Forma inițială a fost contestată de către magistrați care au susținut că termenul de 90 de zile este mult prea strâns pentru motivarea hotărârilor judecătorești.#HUN/csimion/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 12 mai