Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și-a început vizita oficială la Berlin

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu și-a început astăzi vizita oficială la Berlin, cu o întrevedere cu președintele german Frank-Walter Steinmeier, şi o discuție în format online cu cancelarul Angela Merkel.

Germania are un interes major ca Republica Moldova să fie un stat democrat prosper și stabil – a declarat președintele Frank-Walter Steinmeier, la conferința de presă cu doamna Maia Sandu. Detalii de la Radio Chișinău, Cristina Popușoi.

Reporter: În declarația făcută pentru presă, președintele german Frank-Walter Steinmeier a apreciat cursul reformator al președintei Maia Sandu, subliniind faptul că relațiile dintre Germania și Republica Moldova pot deveni mai strânse în anii următori. Totodată el a menționat că situația din Republica Moldova nu este una simplă și că Berlinul pledează pentru a oferi sprijin Chișinăului.

Frank-Walter Steinmeier: Doamnă președinte, cursul reformator curajos pe care l-ați ales și pe care îl reprezentați, acesta evidențiază faptul că relațiile noastre, între Germania și Republica Moldova, pot deveni și mai strânse în anii ce vor urma. Germania are un interes major în Republica Moldova democrată, stabilă și prosperă. De aceea, în Germania pledăm la nivel bilateral, dar și la nivel european pentru un sprijin adresat țării dumneavoastră. Ne dorim prietenie, parteneriat între Republica Moldova și Uniunea Europeană.

Reporter: La rândul său, președinta Republicii Moldova s-a referit la importanța alegerilor parlamentare anticipate pentru ca în Parlament să ajungă persoane oneste care să reformeze în special sistemul de justiție.

Maia Sandu: Îmi doresc consolidarea și valorificarea maximă a relației noastre, foarte speciale pentru ţara mea. Am discutat despre situația politică și de securitate din regiunea noastră. Suntem îngrijorați de tensiunile înregistrate în ultima perioadă. Stabilitatea în vecinătatea estică europeană este o precondiție esențială pentru dezvoltarea Republicii Moldova. Eu am mers, în alegerile prezidențiale, cu un mesaj de combatere a corupției și de reformare a justiției. Acest vot arată că oamenii cer curățarea sistemului politic și public de corupție, oamenii vor justiția și buna guvernare.

De asemenea, Maia Sandu a spus că Republica Moldova va semna cu Germania acorduri privind angajarea cetățenilor moldoveni la munci sezoniere, dar și acorduri privind facilitarea procesului de recunoaștere a carnetelor de conducere moldovene în Germania. La Berlin, Maia Sandu a participat și la o videoconferință cu cancelarul german, Angela Merkel. Discuția s-a axat pe probleme bilaterale europene și internaționale. Cei doi oficiali au vorbit despre situația politică internă din Republica Moldova, înainte de alegerile parlamentare anticipate și despre lupta împotriva pandemiei de COVID-19./lalexandrescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 19 mai