Iată avionul care te duce „aproape oriunde în lume în patru ore pentru mai puțin de 100 de euro”

Cât de bine ar fi să poți merge oriunde în lume în doar patru ore? Și dacă v-am spune nu numai că acest lucru ar putea fi posibil, dar şi că biletul de avion în cauză nu ar costa mai mult de 100 de euro, ați crede?
Boom Supersonic, un start-up american care lucrează la proiecte de zbor supersonice și hipersonice și-a stabilit acest obiectiv îndrăzneț. „Ori eșuăm, ori schimbăm lumea”, a spus CEO-ul Blake Scholl într-un interviu acordat CNN. „Bariera timpului e cea care ne ține departe. Credem că este extrem de important să „rupem” această barieră, schimbând astfel destinaţiile de vacanță, locurile unde putem face afaceri şi chiar persoanele de care ne putem îndrăgosti ».
Compania aerospațială proiectează Overture, un avion supersonic conceput pentru a găzdui 65 până la 88 de persoane, cu potențialul de a acoperi peste 500 de rute transoceanice la viteza Mach 2.2, mai mult decât dublul vitezei atinse de acualele avioane comerciale subsonice. Acest lucru ar înseamnă că o călătorie de la New York la Londra ar putea dura doar trei ore și 15 minute.
„Vrem ca zborul supersonic să fie o experiență grozavă, dar disponibilă pentru mulți oameni.” Spre deosebire de falimentul Concorde, care în anii 1990 percepea aproximativ 12.000 de dolari pentru o călătorie dus-întors, iar astăzi 20.000, noul start up își propune să ne ducă „în patru ore, oriunde în lume cu doar 100 de dolari”, prin proiectarea „unui nou avion cu emisii zero”.
Boom Supersonic intenționează să piloteze prototipul unui XB1 la scară 1:3 „până la sfârșitul anului”, să deschidă o nouă fabrică într-o locație nedefinită din Statele Unite și să înceapă acolo construirea primului avion Overture, care va fi gata în 2023.
«Fizica nu ne permite să proiectăm un jet supersonic urât – spune Scholl -. Dar, oricât de extravagant ar fi exteriorul său, va avea mai mult sau mai puțin aceeași formă ca un 757, ceea ce va face ca să fie iubit de companiile aeriene. Boom spune că în prezent are precomenzi de aeronave de 6 miliarde de dolari, devenind astfel primul concurent real al Aerion, care, cu jetul său supersonic, a anunţat că până în 2023 va putea zbura cu o mie de mile pe oră.

www.lastampa.it

Articol de Noemi Penna
Traducerea Cătălina Păunel