EUOBSERVER: Castelul lui Dracula din România este deschis celor care doresc să se vaccineze

O înțepătură în braț și nu o mușcătură pe gât – asta primesc vizitatorii dacă vor să se vaccineze într-ua dintre cele mai faimoase atracții turistice din România.

Castelul Bran, din centrul României, a fost pe nedrept asociat cu lăcașul vampirului din romanul Dracula al lui Bram Stoker, din secolul XIX. Acest castel medieval, cu o istorie îndepărtată, care depșește cu mult conotațiile mitice ale lui Stoker, ar putea fi acum de ajutor în lupta împotriva acestei pandemii din secolul XXI.

Autoritățile române speră ca acest faimos castel, datând din secolul XIII, să poată impulsiona atât turismul, cât și campania de vaccinare la nivelul țării.

Dacă vizitele turiștilor au scăzut în timpul pandemiei din România, la fel a scăzut și numărul cetățenilor doritori să li se administreze vaccinul anti-Covid-19.

Potrivit unui sondaj recent, România înregistrează unul dintre cele mai scăzute niveluri de încredere în vaccinuri printre țările membre din estul UE.

În afara faptului că sunt întâmpinați de medici cu colți atașați la măști, celor care doresc să fie vaccinați anti-Covid-19 la Castelul lui Dracula li se oferă și intrarea liberă la expoziția cu instrumente de tortură din interior.

La sfârșitul fiecărei săptămâni, oricine se poate vaccina fără să aibă nevoie de o programare anticipată. Maratonul vaccinării de la Castelul Bran s-a desfășurat în toată luna mai, fiind posibil ca el să se prelungească și în luna iunie.

Totuși, nu se știe dacă astfel se va putea atinge ambițiosul obiectiv al oficialilor români, respectiv, acela ca, până în luna septembrie, 10 milioane de oameni să fie vaccinați.

Cum numărul vaccinărilor stagnează, centre au fost deschise în toată țara, iar maratoane au loc în mai multe orașe din țară, guvernul încercând ca astfel să încurajeze cât mai mulți cetățeni să se vaccineze.

După un bun început al campaniei de vaccinare lansate în cursul acestui an, România se numără acum printre ultimele țări din UE atât în privința numărului de oameni care și-au adminsitrat prima doză, cât și a numărului de persoane care și-au încheiat complet vaccinarea. În toată această campanie de imunizare, numai Letonia și Bulgaria înaintează mai greu.

Valeriu Gheorghiță, șeful programului de vaccinare anti-Covid-19, a declarat că cei care au dorit să se vaccineze au făcut-o deja, iar campania vizează acum segmentul de populație care se arată mai sceptică, mai ezitantă sau care pur și simplu nu dorește să se vaccineze.

E de sperat ca vizitatorii care vor să-și petreacă weeekend-ul la Castelul lui Dracula să dorească să se și vaccineze.

Și alte țări din Europa și-au deschis centre de vaccinare în cele mai surprinzătoare locuri.

 

Vase, cinematografe, catedrale

Oamenii care locuiesc pe micile insule din apropierea Veneției s-au putut vaccina la bordul unui celebru ‚vaporetto’ venețian. Asta vizează mai ales persoanele care se deplasează mai greu prin împrejurimi, astfel încât în special persoanele de peste 80 de ani au fost cele care s-au putut vaccina pe faimoasele canale venețiene.

În Regatul Unit, cinematografele au devenit locul obișnuit unde localnicii au preferat să se vaccinze, așa cum s-a întâmplat și în cazul unor catedrale medievale din Londra.

În Franța, campania de vaccinare s-a dovedit și ea inventivă pentu a avea cât mai mulți oameni vaccinați. Cu ajutorul unui așa-zis ’Vaccibuz’, un autobuz transformat în centru de vaccinare, cetățenii din zonele rurale se pot vaccina fără să se mai deplaseze.

EUOBSERVER (Belgia), 27 mai 2021 – Articol de Cristian Gherasim

Traducerea: Alexandru Danga