An apicol greu, din cauza frigului

Anul apicol a început cu stângul în județul Mureș. Din cauza frigului, crescătorii de albine fie au ratat salcâmul înflorit, fie încă așteaptă să înflorească.

De altfel, în ultimii ani vremea a suferit schimbări greu de suportat pentru apicultori. Nici acum sezonul nu este prielnic salcâmului, plantă extrem de importantă, fiindcă este terapeutică pentru stupi și totodată oferă mierea cea mai apreciată de consumatori. Corespondenta noastră Marcela German, cu detalii.

Reporter: Apicultorii din Mureș spun că nu este primul an în care temperaturile scăzute creează probleme. Este însă cel mai racoros și cel mai ploios sezon al salcâmului. Unde a înflorit era prea rece pentru ca albinele să iasă la cules.

În mai multe zone salcâmul încă nu a înflorit, iar crescătorii de albine nu pot decât să spere că vremea se va încălzi până la momentul înfloririi, altfel albinele vor rămâne fără cea mai importantă floare, terapeutică pentru sănătatea lor. Şi tot salcâmul dă mierea cea mai apreciată și mai așteptată de clienți.

Speranța apicultorilor stă în îmbunătățirea vremii și prea puțin în ajutorul financiar de la stat, despre care spun că vine târziu și nici nu știu care va fi cuantumul, ca să își poată face calculele de rigoare./gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 6 iunie