Acord de colaborare între Banca Națională a României şi Banca Națională a Moldovei

Realizator: Simina Botar – Banca Națională a României are un parteneriat robust și durabil cu Banca Națională a Moldovei – a declarat guvernatorul Mugur Isărescu, astăzi, la semnarea unui nou acord de cooperare între băncile centrale ale României și Moldovei. Scopul principal al acordului este acela de consolidare a capacităților instituționale în sfera supravegherii și a gestiunii situaţiilor de criză.

Reporter: Iulian Olescu – În anul în care se împlinesc două decenii de la semnarea primului acord de cooperare între băncile centrale din România și Republica Moldova guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, și cel al Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, au semnat astăzi la București un nou document de colaborare între cele două instituții. Mugur Isărescu a declarat că mesajul principal și permanent al Băncii Naționale a României este de parteneriat durabil și robust cu instituția similară din Republica Moldova.

Mugur Isărescu: Obiectivul general al acestui nou acord îl constituie dezvoltarea și extinderea conlucrării în domeniile de interes reciproc, în vederea promovării unei bune funcționări a sistemelor financiar-bancare din Republica Moldova și România. Extindem cooperarea în materie de consolidare a capacităților instituționale în sfera supravegherii și a gestiunii situațiilor de criză, în domeniul activității prestatorilor de servicii de plată și a emitenților de monedă electronică, precum și a infrastructurii piețelor financiare, al operațiunilor cu numerar, al operațiunilor transfrontaliere sub aspectul prevenirii și combaterii spălării banilor și finanțării terorismului, precum și al datelor și informațiilor în scop statistic. Continuăm conclucrarea în exercitarea funcțiilor primordiale ale Băncii Centrale de asigurare a stabilității prețurilor și de asigurare a stabilității macrofinanciare în contextul tendințelor europene și internaționale.

Reporter: Mugur Isărescu a mai menționat faptul că în cei 20 de ani de cooperare de până acum au fost traversate mai multe perioade legate atât de traseul României către Uniunea Europeană, cât și de evoluțiile din Republica Moldova și a adăugat că transformarea BNR din importator în exportator de asistență de specialitate a dat un impuls suplimentar relațiilor dintre cele două instituții. La rândul său, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, a precizat că acordul semnat astăzi este cel mai cuprinzător dintre toate documentele de colaborare pe care le-a încheiat Banca Centrală din Republica Moldova și a mulțumit pentru sprijinul BNR.

Octavian Armașu: Documentul va accentua prioritățile în domeniul financiar-bancar adaptate la obiective mai extinse. Încheierea acordului vine să sprijine și acțiunile Băncii Naționale a Moldovei ce vizează implementarea acordului de asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană.

Reporter: Octavian Armașu a mai spus că venirea pe piața bancară din Republica Moldova a Băncii Transilvania, împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, a reprezentat un moment important în reformarea sectorului bancar şi a fost un semnal pozitiv și pentru alți investitori, în special din Uniunea Europeană, care au decis să investească în cele mai mari bănci din Republica Moldova./pvelisar

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 11 iunie)