Regiunea Balcanilor de Vest este importantă pentru NATO, declară secretarul general NATO

„Regiunea Balcanilor de Vest este importantă pentru NATO, iar primirea Macedoniei de Nord și Muntenegrului în Alianță demonstrează că ușa NATO este deschisă” – a declarat secretarul general NATO, Jens Stoltenberg.

„În ultimii ani am primit noi state membre din această regiune și astfel demonstrăm că ușa NATO este deschisă. Macedonia de Nord și Muntenegru sunt noi state membre, dar avem și alți parteneri în regiune și avem și KFOR în Kosovo” – a declarat Stoltenberg, adăugând că „Alianța este prezentă și continuă să ajute la stabilizarea regiunii”.

La această reuniune NATO de la Bruxelles a participat pentru prima dată în calitate de stat membru Macedonia de Nord. Delegația macedoneană a fost condusă de premierul Zoran Zaev, care a transmis că „întărirea legăturilor transatlantice, dezvoltarea tehnologică, intensificarea consultărilor politice și a apărarea colectivă reprezintă garanții pentru Macedonia de Nord, care pentru prima dată poate să-și prezinte opiniile de pe poziții egale cu celelalte state membre NATO”./rmihaj/sdm2

www.rts.rs – 15 iunie