Senatul a respins cererea preşedintelui Klaus Iohannis de reintroducere a educației pentru sănătatea sexuală în școli

Senatul a respins cererea preşedintelui Klaus Iohannis de reintroducere a educației pentru sănătatea sexuală în școli. Parlamentarii din coaliție nu au o poziție comună pe acest subiect, puternic contestat de unele grupuri din legislativ; așa că cei de la PNL, cu o excepție, au votat alături de senatorii PSD și AUR pentru varianta legii în care cursurile sunt denumite „educație sanitară”, iar participarea copiilor la ore se va face numai cu acordul scris al părinților. Prevedea s-ar mai putea modifica totuși în Camera Deputaţilor. Alina Stănuță a urmărit dezbaterile de ieri din Senat și are detalii în radiojurnal.
Reporter: Liberalii au votat în plenul Senatului pentru ca legea să prevadă acordul scris al părinților în ceea ce privește programele de educație pentru viață, inclusiv educație sanitară.
Eugen Pîrvulescu, senator: Am înţeles cât este de importantă familia, cât este de important viitorul familiei noastre, copiii noștri. Ne gândim foarte serios, ca părinți, că statul poate să intervină fără un accept al părinților, atunci când sunt minori, în anumite decizii importante ale vieții.
Reporter: Colegi de coaliţie, cei de la USR PLUS s-au abținut de la vot. De altfel, ei au fost singurii care au susținut că ar fi nevoie de ore de educație sexuală pentru elevi începând cu clasa a V-a.
Irineu Dărău, senator: Ar fi trebuit această lege întoarsă la comisii şi avută în sfârșit o discuție onestă. Da, ne-am abţinut, pentru că nu putem vota împotrivă, împotriva unei legi care conține multe prevederi utile pentru protecția copiilor și pentru copiii abandonați din această țară. Cei care în mod ipocrit au grefat acel amendament pe o lege care nu avea nicio legătură cu subiectul educație sexuală au greșit.
Reporter: PSD şi AUR au votat alături de PNL pentru forma inițială a documentului.
Claudiu Târziu, liderul senatorilor AUR: Este în mod clar nevoie de acordul părinților și asta e prevăzut prin lege. Mă bucur că măcar din când în când putem să facem o majoritate pe lucrurile care țin de normalitate.
Reporter: Documentul merge acum la Camera Deputaților pentru votul final.
Realizator: Pentru premierul Florin Cîțu, problema educației sexuale în școli pare deja rezolvată. El a spus la Televiziunea publică, aseară, că este dreptul Ministerului Educației de a face programa școlară și că aceste va introduce, de anul viitor, cursuri de educație pentru viață. Participarea va fi obligatorie, dar părinții pot să își retragă copiii prin același sistem ca la orele de religie. Materia „educația pentru viață” va include educație sexuală, juridică, rutieră și pentru o alimentație sănătoasă, potrivit ministrul de resort, Sorin Cîmpeanu./asalar

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 23 iunie)