Marina Almășan dă cărțile pe față – „Eurovision, pe șleau”, la TVR 1

Concursul Muzical Eurovision, cea mai mare competiție muzicală internațională, organizată de EBU (European Broadcasting Union), s-a numărat dintotdeauna printre cele mai iubite, dar și controversate programe ale Televiziunii Române, atrăgând numeroși fani din toată țara și nu numai. Rezultatele participării României din ultimii ani, ca și nenumăratele scandaluri care însoțesc atât Selecțiile Naționale, cât și voturile țărilor participante au determinat mulți telespectatori să se întrebe dacă intrarea ţării noastre în concurs merită într-adevăr efortul susținut de care beneficiază.

„Care au fost greșelile ce au dus la eșecurile din ultimii ani ale României la Eurovision? Va plăti cineva pentru ele?”… Sunt doar câteva dintre posibilele întrebări la care se caută răspunsuri luni, 5 iulie, în direct la TVR 1, de la ora 21.00, într-o emisiune-eveniment, „Eurovision, pe șleau!”, pregătită de Marina Almășan. Show-ul își propune să fie o cercetare interactivă  a declinului pe care l-a înregistrat, în ultimii ani, participarea României la Eurovision.

Timp de două ore, în cadrul dezbaterii live la care vor participa invitați implicați în proiectul Eurovision, dar și fani ai concursului, vor fi puse în discuție teme precum: „De ce nu mai participă marile voci ale României la Eurovision?”, „De ce a scăzut într-atât interesul românilor față de Eurovision?”, „Care sunt soluțiile pentru redresarea situației?” etc.

Printre invitaţi se numără personalităţi de marcă din lumea muzicii, compozitori și producători muzicali: Horia Moculescu, Alin Dincă – solist Trooper (Rock FM), Dan Manoliu, Dani Constantin – regizor muzical, Mugurel Vrabete (Holograf), Alexandru Urucu (fan înrăit), Nicola, Andrei Partoș și Andrei Tudor.

Și pentru că vorbim de cel mai mare concurs muzical internațional, Paula Seling și Ovi – reprezentanți care ne-au adus locuri pe podium la Eurovision –  şi The Humans – una dintre trupele care au ieşit din concurs înainte de finală – vor încânta audienţa prin interpretarea celor mai frumoase intermezzo-uri muzicale

Dezbaterea live va fi interactivă, iar telespectatorii vor putea să participe, prin telefon (mesaje și intervenții live), la discuțiile din platou. Prin Skype, din SUA, incisiva Elena Cârstea, un fin observator al fenomenului Eurovision, va interveni şi ea în discuţiile din platoul TVR 1.

„Au trecut 11 ani de când m-am aflat la cârma uneia dintre cele mai reușite ediții Eurovision. În 2010, minunații mei Paula și Ovi aduceau României un meritoriu loc trei la marea Finală de la Oslo, artiștii surclasând ca punctaj performanța Luminiței Anghel. Eram, pe atunci, șeful delegației României, iar echipa mea se afla la butoane, în toată această sisifică muncă de pregătire – internă și externă. Desigur, fără cele două voci extraordinare, fără melodia de nota 10, fără carisma celor doi artiști talentați, nu s-ar fi ajuns aici. Au fost, așadar, ani în care Televiziunea Română (prin alți colegi valoroși de-ai mei) făcea o imagine foarte bună, în competiția europeană. Apoi, deodată, …filmul s-a rupt. Iar ultimii ani au adus destulă încruntare și mâhnire pe chipul românilor atenți la Eurovision. Luni, pe 5 iulie, TVR vrea să pună, în sfârșit, degetul pe rană: să găsească punctele slabe (dar și pe cele forte, căci există și din acestea) ale participărilor noastre la Eurovision, să propună soluții pentru redresarea situației și spălarea rușinii. Voi modera o dezbatere încinsă, în seara lui 5 iulie, pe TVR 1, cu invitați aleși și pricepuți și chiar dacă va ieși cu scântei, important este ca lucrurile să se urnească. Și la viitoarea ediție, România să reajungă între primii 10!… asta dacă, în urma discuțiilor, nu va rezulta că, poate, e mai sănătos să stăm un an-doi, pe bară… Dialogul va fi LIVE, ceea ce pentru mine – om de live – va însemna o reîntoarcere la vremurile bune! Îi mulțumesc Televiziunii Române pentru că i-a încredințat echipei mele acest eveniment și… sper să nu dezamăgim!“, a declarat Marina Almășan.

România a participat pentru prima dată la această competiţie în 1994, fiind reprezentată atunci, la Dublin, de Dan Bittman, alături de trupa Holograf, cu piesa „Dincolo de nori”. Au urmat alte 20 de participări, cele mai bune performanțe fiind: de două ori locul trei – în 2005 cu Luminiţa Anghel şi Sistem cu piesa „Let me try”, dar şi în 2010 când Paula Seling şi Ovidiu Cernăţeanu au interpretat piesa „Playing with fire”. Anul 2006 a fost la fel de bun pentru România, Mihai Trăistariu reuşind să se claseze cu piesa „Tornero” pe locul 4, la Atena, obţinând 172 de puncte, cel mai mare punctaj pentru România.