Reguli de intrare în Bulgaria şi România pentru cetăţenii celor două ţări

De la 1 iunie, cetăţenii români pot intra în Bulgaria pe la toate punctele de control al frontierei fără a fi nevoie să prezinte un test PCR negativ sau un test antigen pentru COVID-19, certificat de vaccinare sau un document care să ateste existenţa anticorpilor după vindecarea de coronavirus, informează Ministerul Afacerilor Externe de la Sofia.

Începând cu data de 1 iulie, Bulgaria a anunţat că va modifica modalitatea de intrare în ţară, deoarece ţările vor fi împărţite în mai multe zone – roşie, portocalie şi verde. Anunţul a fost făcut de ministrul interimar al sănătăţii, Stoicio Kaţarov, care a testat sistemul de verificare electronică a certificatelor europene de vaccinare la punctul de frontieră Kalotina.

Decizia privind zona în care vor fi încadrate ţările va fi luată pe baza numărului de infectări cu virusul SARS-CoV-2 şi a procentului de teste pozitive. Lista ţărilor va fi actualizată o dată pe săptămână. Bulgaria şi România au convenit asupra liberei circulaţii, pe bază de reciprocitate.

Bulgaria este inclusă pe lista statelor din aşa-numita „zonă verde”, intrarea în România fiind liberă pentru cetăţenii săi – nu se impune carantina şi nu este necesară prezentarea unui rezultat negativ al testului RT-PCR sau alte documente.

Dacă cetăţenii bulgari sosesc în România din ţări din „zona galbenă”, se impune măsura carantinei de 14 zile, la intrarea pe teritoriul României. Exceptate de la această regulă sunt următoarele categorii:
– persoanele care prezintă un test negativ RT-PCR, efectuat cu până la 72 de ore înainte de călătorie
– persoanele vaccinate împotriva SARS-CoV-2, de la a căror imunizare completă au trecut cel puţin 10 zile
– persoanele care în ultimele 90 de zile au fost confirmate pozitiv cu COVID-19 şi dispun de documentele medicale necesare pentru a confirma acest fapt (test pozitiv RT-PCR cu data diagnosticării, un bilet de ieşire din spital sau un test de anticorpi IgG, efectuat cu cel puţin 14 zile înainte de intrarea în ţară). De asemenea, este necesar ca la data intrării în România, să fi trecut cel puţin 14 zile de la confirmarea infectării.
– Copiii până la vârsta de trei ani inclusiv (testul nu este necesar)
– Copiii cu vârste cuprinse între 3 şi 16 ani, care prezintă un test PCR negativ, efectuat cu până la 72 de ore înainte de călătorie./ddaniela

RADOR – 1 iulie