Orbán Viktor pe lista duşmanilor libertăţii presei

Prim-ministrul maghiar Orbán Viktor este primul – şi deocamdată singurul – lider din Uniunea Europeană, care este menţionat pe lista „duşmanilor libertăţii presei” alcătuit de organizaţia internaţională a jurnaliştilor Reporteri Fără Frontiere (RSF) – scrie Euractiv citat de portalul maghiar Telex. Pe lista publicată luni figurează 37 de şefi de stat şi de guverne care potrivit RSF „personifică într-un mod deosebit de drastic asuprirea nemiloasă a libertăţii presei”.

De când Orbán Viktor şi partidul său Fidesz a ajuns la putere în Ungaria, mass-media din ţară a fost pas cu pas adusă sub controlul statului – a motivat organizaţia includerea lui Orbán pe listă.

Potrivit raportului dat publicităţii în aprilie, situaţia libertăţii presei în Ungaria s-a deteriorat şi mai mult în ultimii ani. Ungaria ocupă locul 92 din cele 173 de ţări analizate (România se află pe locul 48).

„În urma unor manevre politico-economice şi a acţiunilor coordonate de cumpărare a trusturilor de presă de către oligarhi apropiaţi partidului de guvernământ, azi Fidesz a ajuns să controleze 80% din piaţa media” – scrie RSF. În prezentare se vorbeşte şi despre preluarea portalurilor Origo şi Index de către oameni ai puterii, precum şi despre retragerea licenţei postului de radio Klubrádió.

„Prin includerea pe lista duşmanilor libertăţii presei Orbán Viktor a ajuns într-un veritabil club select” – comentează maliţios portalul Telex. În clasamentul care se actualizează din cinci în cinci ani, premierul maghiar stă alături de dictatorul nord-coreean, Kim Jong-un, preşedintele chinez Xi Jinping, preşedintele sirian Bashar al-Assad, Alexander Lukaşenko, preşedintele Belarus, Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, Mohammad bin Salman, prinţul moştenitor din Arabia Saudită, cel care în 2018 – după informaţiile serviciilor secrete americane – a dat ordin pentru asasinarea jurnalistului de la Washington Post, Jamal Khashoggi.

Székely Ervin, RADOR