Cu fiica pe braț, se luptă pentru o medalie la Olimpiadă!

Daniela Dodean, liderul echipei naționale de tenis de masă a României, și-a tatuat în cantonamentul de la Constanța numele fetiței sale pe încheietura mâinii stângi, pentru a o avea tot timpul cu ea. Sportiva se pregătește să bifeze a patra Olimpiadă consecutivă, alături de soțul său, portughezul Joao Monteiro, care în copilărie l-a avut partener de antrenament pe Cristiano Ronaldo.

Are doar 33 de ani și de …26 face tenis de masă! Dana Dodean, liderul echipei naționale a României și deținătoare a 5 titluri europene, două cu echipa, două la dublu feminin și unul la dublu mixt, provine dintr-o familie în care tenisul de masă este la loc de cinste. Toți cei trei frați ai ei, doi băieți și o fată, îl practică la nivel de performanță.

În 2013, sportiva s-a căsătorit cu cel mai bun jucător de tenis din Portugalia, Joao Monteiro și au împreună o fetiță de 6 ani, Lara. Pentru că este mai tot timpul plecată și departe de copil, în cantonamentul de la Constanța, sportiva și-a tatuat numele micuței pe încheietura mâinii stângi.

„Voiam să îl fac în urmă cu 2 ani dar nu am reușit și am ținut foarte mult ca de data aceasta să îl fac. E bine să o am de fiecare dată când servesc, să o am aici și să îmi dea motivație să trag mai tare de mine” – Daniela Dodean Monteiro, componentă a echipei naționale de tenis de masă a României.

Când vorbește despre fetița ei, Dana se emoționează tare. Recunoaște că pentru micuță a vrut să renunțe la tenisul de masă.

„A fost un moment la Olimpiada trecută în care am vrut să renunț pentru că nu făceam față psihic. Se întâmpla de multe ori ca Lara să fie bolnavă sau să aibă temperatură sau să aibă probleme și mai grave”– Daniela Dodean Monteiro, componentă a echipei naționale de tenis de masă a României.

E campioană europeană la dublu mixt alături de soțul ei

Din dragoste pentru Joao, Dana a făcut și un gest care atunci i s-a părut nebunesc. A făcut cuplu cu soțul său în proba de dublu mixt  la Campionatul European de la Budapesta, din 2016, moment unic la acea vreme în istoria tenisului de masă, Cei doi s-au întors acasă cu medalia de aur.

 „A fost ideea lui, i-a venit spontan, ce ar fi să încercăm, eu am zis ești nebun, sigur nu va ieși nimic bine de aici și el a zis, dar hai să încercăm. Nici măcar nu ne-am antrenat, am apărut la campionat”– Daniela Dodean Monteiro, componentă a echipei naționale de tenis de masă a României

Cristiano Ronaldo, partener de antrenament

Atunci când a început tenisul de masă, soțul Danei l-a avut partener de antrenament pe nimeni altul decât Cristiano Ronaldo.

 „Jucau împreună tenis de masă la Sporting, după care Cristiano și-a continuat drumul la fotbal și Joao la tenis de masă” – Daniela Dodean Monteiro, componentă a echipei naționale de tenis de masă a României.

Pe 15 iulie, Dana va pleca la Tokyo împreună cu celelalte fete din echipa națională și cu Ovidiu Ionescu, unde va bifa a patra Olimpiadă din carieră, la fel ca și soțul său. Singura medalie din palmaresul impresionant care îi lipsește sportivei este cea olimpică.

“Nu consider o mare performanță de a ajunge acolo și a participa, data trecută am fost foarte aproape medalie și am suferit foarte mult toată echipa că nu am luat-o…Poate acum va fi altfel” – Daniela Dodean Monteiro, componentă a echipei naționale de tenis de masă a României.

Nu vrea să se gândească la accidentările pe care le-a avut

Ambiția și perseverența sunt două dintre calitățile de care Dana nu duce lipsă. De-a lungul carierei sportiva a avut zeci de accidentări, dar de fiecare dată a strâns din dinți și a mers mai departe! Le-a pierdut șirul.

„Nu le-am numărat și poate că e mai bine să nu le număr, am 3 operații la genunchi, am un disc L4-L5 care este cu probleme și la umăr am nenumărate accidentări. Dar dacă sunt aici, înseamnă că sunt bine și merg mai departe” – Daniela Dodean Monteiro, componentă a echipei naționale de tenis de masă a României.

La 33 de ani, Dana își dorește să mai joace tenis de masă mult timp de acum înainte. Știe ce nu va face după ce își va încheia cariera!

„Nu voi antrena! Acest răspuns este decis de foarte mult timp! Nu pentru că a fi antrenor înseamnă să faci același drum ca și jucător și să o iau de la început nu aș mai face față și nu mi-aș mai lăsat familia atât de mult timp departe” – Daniela Dodean Monteiro.

Câte 4 ore și jumătate de sport pe zi

Forma fizică în care Dana se află este rezultatul muncii de ani de zile. Înainte să nască, ea făcea câte 6 ore de sport pe zi, iar după ce a apărut Lara, a redus numărul antrenamentelor.

 „Am început să elimin un antrenament, dar să fac mai mult fizic. Sunt zile când am și două antrenamente, dacă am timp mai mult. Când cea mică este la grădiniță atunci profit și eu. În general fac în jur de 4 ore jumătate pe zi” – Daniela Dodean Monteiro, componentă a echipei naționale de tenis de masă a României. 

De câțiva ani, Dana și soțul ei au eliminat carnea din alimentație.

„Suntem mai mult pe partea vegetariană, ne simțim amândoi foarte bine. Larei îi dăm carne. Mănâncă normal așa cum am crescut și noi” – Daniela Dodean Monteiro, componentă a echipei naționale de tenis de masă a României.

În familia Monteiro Dodean se vorbesc trei limbi

Plecată de ani de zile din țară, sportiva ține neapărat ca fetița lor să vorbească limba română,

„Noi două vorbim tot timpul românește, Lara și Joao vorbesc în portugheză, iar eu și soțul meu vorbim italiană. Este foarte distractiv la noi acasă. De câte ori sunăm în România, Joao vorbește cu ai mei în română” – Daniela Dodean Monteiro, componentă a echipei naționale de tenis de masă a României.

Din doi părinți cu așa cariere în tenisul de masă , nici Lara nu putea să stea departe de sport. Micuța merge la dansuri, înot, iar uneori Dana o ia cu ea la sală.

 „De obicei mergem duminica, atunci când nu e nimeni în sală. Acum cu pandemia o duc și joc cu ea. Se mai enervează că nu merge la fel de tare ca la noi, ar dori din start să fie ca noi” – Daniela Dodean Monteiro, componentă a echipei naționale de tenis de masă a României.

Dana dezvăluie că Lara nu este foarte încântată de tenisul de masă pentru că îl asociază cu plecarea părinților ei de acasă.

„Mi-e greu când sunt plecată și o sun și mă întreabă când vin acasă? A învățat să numere pe degete câte zile lipsesc. I-am spus că de această dată să nu mai numere pentru că nu are atâtea degete” – Daniela Dodean Monteiro, componentă a echipei naționale de tenis de masă a României.