Departamentul de stat al SUA face apel la calm în Cuba

Departamentul de Stat al SUA a lansat, marţi, un apel la calm în Cuba şi şi-a exprimat preocuparea faţă de imaginile de violenţă văzute în ultimele zile.

„Facem apel la calm şi condamnăm orice violenţe împotriva celor care protestează paşnic şi, totodată, cerem guvernului cubanez să elibereze persoanele arestate pentru că au protestat paşnic”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

Acesta a adăugat că Statele Unite au luat întotdeauna în considerare opţiuni ce i-ar permite să susţină poporul cubanez şi a cerut guvernului de la Havana să dea dovadă de moderaţie şi să deschidă toate căile de comunicaţie, atât online, cât şi offline. Firma globală de monitorizare online NetBlocks a anunţat, marţi, că Cuba a restricţionat accesul la social media şi la platformele de mesagerie, inclusiv la Facebook, Instagram, WhatsApp şi Telegram începând de luni, pe fondul protestelor antiguvernamentale.

Mii de cubanezi au luat parte la demonstraţii, duminică, pentru a protesta faţă de criza economică şi de modul de gestionare a pandemiei de coronavirus. Guvernul susţine că demonstraţiile au fost orchestrate de revoluţionari finanţaţi de SUA, manipulând frustrarea populaţiei declanşată de criza economică pe care, potrivit guvernului cubanez, a cauzat-o embargoul comercial al SUA, din ultimele decenii./mbrotacel/gpodea

REUTERS – 13 iulie