Guvernul maghiar monitorizează în secret jurnalişti de investigaţie şi oameni de afaceri?

 

Începând cu anul 2018, după toate probabilităţile guvernul maghiar a început să monitorizeze oameni de afaceri, persoane apropiate acestora şi jurnalişti de investigaţie cu ajutorul unui software de spionaj numit Pegasus, dezvoltat de firma israeliană NSO – scrie cotidianul britanic The Guardian. Pegasus a fost creat pentru a sparge sistemul de protecţie al telefoanelor mobile şi a accesa datele de acolo. Culegerea de date prin această metodă a fost descoperită de către o echipă internaţională de jurnalişti de investigaţie care s-au adunat sub denumirea de Forbidden Stories, de la 17 redacţii printre care publicaţii prestigioase cum sunt The Washington Post, The Guardian, Süddeutsche Zeitung, Die Zeit şi Le Monde. În urma cercetărilor s-au găsit dovezi indirecte care demonstrează că în spatele monitorizărilor secrete stau instituţii ale statului maghiar. Grupul de jurnalişti împreună cu organizaţia Amnesty International au reuşit să obţină o bază de date care conţine informaţii referitoare la activităţile clienţilor NSO. În această bază de date s-au găsit mai mult de 50 de mii de numere de telefon care, potrivit cercetării jurnaliştilor, sunt telefoanele persoanelor monitorizate de către clienţii NSO. Persoanele urmărite provin din 50 de state diferite.

Faptul că în baza de date apare telefonul cuiva nu înseamnă neapărat că ar fi fost spart sistemul de protecţie al telefonului mobil al persoanei respective, dar analiza ulterioară a telefoanelor a demonstrat că în multe cazuri au pătruns în aparatul respectiv prin programul Pegasus. Pegasus profită de imperfecţiunile software-ului telefoanelor, despre care nici măcar producătorii nu au cunoştinţă, astfel datele telefoanelor se pot obţine de la distanţă, fără ca proprietarul să observe. Prin Pegasus nu doar convorbirile telefonice pot fi interceptate, dar se pot monitoriza cele mai intime informaţii, email-urile, fotografiile, videoclipurile.

Pegasus este o armă cibernetică atât de performantă încât NSO nu poate vinde decât cu aprobarea Ministerului Apărării din Israel. Oficial acest program nu ar putea să fie folosit decât împotriva persoanelor suspectate de terorism şi de crimă organizată, dar cercetarea jurnalistică a demonstrat că în cel puţin 10 ţări este folosit împotriva jurnaliştilor, activişti civili, politicieni de opoziţie, avocaţi şi oameni de afaceri.

În Ungaria s-au găsit 300 de ţinte ale programului dintre care – conform informaţiilor publicate de Telex – până acum s-au putut identifica următoarele persoane:

  • Patru jurnalişti printre care doi colaboratori ai portalului de investigaţie Direkt 36, Panyi Szabolcs şi Szabó András. În cazul lor verificarea telefoanelor a demonstrat că au fost sparte cu ajutorul programului Pegasus. În afară de cei doi este vorba despre Dercsényi Dávid, fost jurnalist la portalul HVG şi încă un ziarist care a solicitat să nu fie publicat numele lui.
  • Un fotoreporter maghiar care a lucrat împreună cu un jurnalist american ce a scris un material despre Banca Internaţională de Investiţii, condusă de oameni apropiaţi Kremlinului.
  • Varga Zoltán, proprietarul trustului de presă Centrál Médiacsoport. Acesta a fost ţinta unor atacuri ce proveneau din cercuri guvernamentale, precum şi alţi oameni de afaceri care au participat în casa lui Varga la o cină în 2018, unde s-a discutat despre problemele vieţii publice din Ungaria. Verificările ulterioare au demonstrat că cel puţin telefonul unuia dintre participanţi a fost spart. La această întâlnire a fost prezent şi Chikán Attila, profesor universitar de economie, care a făcut parte din primul guvern al actualului prim-ministru, Orbán Viktor, dar ulterior s-a distanţat de acesta şi a criticat politica economică a guvernului maghiar.
  • Fiul întreprinzătorului Simicska Lajos. Acesta a fost un apropiat al lui Orbán, dar la un moment dat s-au certat şi trustul de presă al lui Simicska a devenit foarte critic faţă de guvern. Întreprinzătorul nu foloseşte telefon inteligent, astfel el nu a putut fi monitorizat cu acest software.
  • Un student străin al Universităţii Central Europene, Adrien Beauduin. Acesta a fost reţinut de către autorităţile maghiare pentru că în 2018 a participat la o demonstraţie antiguvernamentală.

Pe lângă cei amintiţi figurează pe lista monitorizaţilor mai multe persoane publice, printre care un avocat celebru şi un primar din opoziţie.

La întrebarea jurnaliştilor firma NSO a afirmat cu tărie că ei au vândut software-ul Pegasus doar guvernelor şi instituţiilor de stat. Mai multe semne indică faptul că Pegasus a apărut în Ungaria în urma contactelor oficiale la nivel înalt între guvernul maghiar şi cel izraelian din 2017 şi 2018.

Un fost ofiţer al serviciilor secrete maghiare sub protecţia anonimatului a declarat pentru portalul Direkt 36 că din cunoştinţele sale organele securităţii statului au început să folosească softul Pegasus din 2018, după strângerea relaţiilor dintre cele două guverne, maghiar şi izraelian. Pentru un alt membru al grupului de jurnalişti de investigaţie, care lucrează la Die Zeit un fost angajat al NSO a confirmat faptul că guvernul maghiar figurează printre clienţii NSO. Prezenţa programului de spionaj în Ungaria a fost certificată încă în 2018 de către o echipă de cercetători canadieni ai institutului Citizen Lab.

După ce au apărut în presă primele informaţii despre acest caz, partidul de opoziţie Jobbik din Ungaria a solicitat convocarea comisiei parlamentare pentru securitatea naţională.

Székely Ervin, RADOR – 19 iulie