Ministrul Tanczos Barna anunță că proiectul privind intervenţia în localităţile unde apar urşi ar urma să fie adoptat în următoarea şedinţă de guvern

Realizator: Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind intervenţia imediată în localităţile unde apar urşi ar urma să fie adoptat în următoarea şedinţă de guvern – a anunţat ministrul mediului, Tanczos Barna. Actul normativ va permite capturarea, relocarea sau extragerea animalelor prin împuşcare sau eutanasiere.
Reporter: Petruţa Oprişan: Scopul viitoarei ordonanţe de urgenţă este salvarea vieţii omului de urşii care vin în localităţi, case şi gospodării şi sunt foarte agresivi, spune recent ministrul mediului, Tanczos Barna. El a explicat că a crescut numărul apelurilor la 112, a pagubelor raportate şi a incidentelor în case în intravilan. Potrivit ministrului, România nu dispune în 2021 de o procedură de intervenţie rapidă în sprijinul omului şi a bunurilor sale, valori, de altfel, protejate de Constituţie.
Tanczos Barna: Eu aş spune că este o ordonanţă a omului, nu este o ordonanţă a ursului. Se referă strict la localităţi, se referă strict la intravilan şi strict la intervenţiile în cazul în care aceste exemplare pun în pericol viaţa umană. Este inadmisibil ca în momentul în care trebuie să aleagă cineva între viaţa de om şi viaţa de urs să n-ai la îndemână o procedura prin care o echipă de intervenţie să protejeze omul.
Reporter: Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă propune o intervenţie graduală în cazul urşilor agresivi, nepunând în pericol specia, lucru, de altfel, existent şi în alte state ale Uniunii Europene.
Tanczos Barna: Îndepărtarea exemplarelor prin alungare, prin diverse mijloace, după aceea relocarea acestor exemplare şi doar în cazuri extreme unde viaţa omului este pus în pericol, sau este efectiv în casa omului, este efectiv în grajdul omului, omoară animal, doar în cazul acela să se intervină cu extragerea acelui exemplar.
Reporter: Tanczos Barna crede că pentru a rezolva pe termen lung problema speciei de urs în România, ordonanţa este doar o picătură în mare. Trebuie avut în vedere un plan de management pe termen lung şi, de asemenea, măsurile trebuie să fie centrate pe zone./ganton/pvelisar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (19 iulie)