Revista presei internaționale, 3 august 2021

RADOR, 2 august – După cum era de așteptat, presa internațională, sportivă și nu numai, a urmărit și urmărește cu atenție desfășurarea Jocurilor Olimpice de la Tokyo, evidențiind performanțele sportivilor, dar oferind și alte informații legate de sportivii din țările participante.

În consecință, vestea potrivit căreia o sportivă din Belarus a hotărât să nu se mai întoarcă în țara sa a făcut ocolul întregii lumi. Cotidianul britanic The Guardian informează că „atleta în cauză, Krisțina Țimanovskaia, fusese scoasă brusc din concurs și dusă la aeroport pentru a pleca la Minsk. Ea însă a cerut ajutor, iar ambasada Poloniei i-a oferit o viză umanitară”. Ziarul francez Le Monde amintește că „necazurile atletei belaruse s-au datorat unui videoclip, în care ea își acuza antrenorii de lipsă de respect”. Același ziar precizează că, „la vederea imaginilor, antrenorul atletei a amenințat să o retragă din concurs și a acuzat-o că ar avea o atitudine antipatriotică”. În sfârșit, preluând o știre transmisă de postul rusesc de radio Exo Moskvî, ziarul belarus Svoboda afirmă că și „soțul atletei a fugit din țară, refugiindu-se la Kiev, în Ucraina”. Referindu-se la același incident, ziarul polonez Gazeta Wyborcza subliniază că „atleta a reușit să evite astfel o deportare forțată în Belarus, unde, potrivit declarațiilor sale, ar fi fost mai mult ca sigur încarcerată”.

Confruntată deja cu niște incendii catastrofale, „Italia a fost marcată și de cel mai grav atac al hackerilor din istoria țării”, după cum subliniază cotidianul Corriere della Sera. Același ziar subliniază că, „în provincia Lazio, activitatea a fost aproape complet blocată, inclusiv campania de vaccinare”. În același ziar, mai marele provinciei afirmă: „În aceste momente, comunitatea noastră este victima unui atac de natură teroristă”. Într-un alt ziar italian, La Stampa, același oficial sublinia că „atacul era încă în curs, iar situația este foarte gravă”. Potrivit declarațiilor sale, „atacatorii au dorit să ne contacteze, dar noi nu purtăm tratative cu niște interlocutori care ne atacă”. Subliniind și el gravitatea atacului, cotidianul italian Il Giornale afirmă că „în mâinile hackerilor se află datele personale ale tuturor cetățenilor din regiune, inclusiv cele ale mai marilor țării, respectiv, președintele Sergio Mattarella, premierul Mario Draghi și alți politicieni de rang înalt”.

Dar, după cum era de așteptat, pandemia de amploare mondială rămâne subiectul cel mai comentat în paginile presei. În China, “varianta Delta a noului coronavirus începe să înainteze de pe coastă spre interiorul țării, astfel încît economia chineză, cea de-a doua mare economie din lume, își încetinește ritmul de dezvoltare”, notează cotidianul american The Washington Post. Un ziar din Hong Kong, South China Morning Post, anunță că, pe insulă, „autoritățile locale încearcă să convingă toți funcționarii publici să se vaccineze”. Potrivit acestui ziar, „funcționarilor li s-a spus că, dacă nu se vaccinează, vor trebui să facă teste regulate cu bani din propriul buzunar”. „’Ar fi trebuit să mă vaccinez’, aceasta este declarația făcută de un bolnav infestat cu coronavirus înainte să moară”, relatează cotidianul belgian La libre Belgique, ziarul încercând astfel să-i convongă pe belgieni să se vaccineze. Și tot La libre Belgique pomenește „o presupusă înțelegere secretă între lanțurile de supermarketuri asupra prețului cu care vând măștile faciale antivirus”. ‚Am observat niște lucruri care ni s-au părut ciudate’, se arată într-o declarație a Autorității belgiene a Concurenței. Ziarul subliniază că „o anchetă în acest sens a fost inițată cu mai bine de un an în urmă or, o asemenea înțelegeri între supermarketuri ar fi ilegale”.

Rămânând în zona francofonă, trebuie subliniat ultimul gest la care a recurs președintele Franței, Emmanuel Macron, pentru a-și convinge concetățenii nu doar să se vaccineze, ci și să cumpăneaască mai mult înainte de a protesta. Ziarul francez Le Figaro informează că „președintele Macron a hotărât să răspundă direct întrebărilor puse de francezi printr-o operațiune gen ‚întrebări și răspunsuri’ în rețelele de socializare. Ieri (luni), Macron a difuzat un mesaj video pe TikTok și pe Instagram în care spune: „Știu că mulți dintre voi își mai pun întrebări, multora le este încă teamă. Mulți primesc informații false, aud zvonuri false. Am hotărât să răspund în direct întrebărilor voastre. Poftiți! Dați-i drumul! Voi fi cât mai direct și mai clar”.

Alexandru Danga, Agenția de presă RADOR