Comunicat de presă – 10 august 2021

10 august este astăzi ceea ce au fost mineriadele pentru generațiile anilor ‘90. Există riscul ca cele peste 800 de victime să nu afle niciodată cine au fost făptuitorii!

Represiunea statului român condus de PSD împotriva propriilor cetățeni de acum 3 ani reprezintă încă o mărturie că libertatea și democrația trebuie apărate în fiecare zi.

Niciodată valorile statului de drept nu sunt definitiv câștigate. A dovedit-o PSDragnea care aproape ne-a scos de pe orbita pro-occidentală.

Din păcate, la fel ca în cazul Revoluției din 1989 sau Mineriadei din 13-15 iunie 1990, Justiția română a fost incapabilă să găsească vinovații de crime împotriva propriilor cetățeni. 10 august este astăzi ceea ce au fost mineriadele pentru generațiile anilor 90.

Generația noastră are datoria de a lupta pentru o Justiție dreaptă, în care nimeni nu e mai presus de lege.

Cei care am ieșit în stradă acum 3 ani, cu familiile noastre, copiii noștri, am făcut-o cu speranța că niciodată nu va trebui să trăim într-o societate unde cetățenii sunt abuzați de statul care trebuie să îi apere, iar politicienii își amnistiază propriile fărădelegi.

Rămân tulburătoare scenele din urmă cu trei ani când bastoanele, tunurile de apă și gazele lacrimogene s-au năpustit asupra zecilor de mii de români care manifestau pașnic pentru apărarea independenței justiției și împotriva tentativelor de absolvire a unor politicieni corupți.

Este nevoie de o structură dedicată care să lucreze cu celeritate în documentarea faptelor din Piața Victoriei, în 10 august 2018.

Dosarul “10 August”, redeschis pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție trebuie urgentat, deoarece românilor care au fost lezați la comandă politică trebuie să le fie făcută dreptatea, iar cei vinovați să plătească. Imaginile la care cu toții am asistat rămân mărturii istorice ale violențelor incalificabile și nejustificate la adresa victimelor, fără menajamente, fie că a fost vorba de bătrâni, femei sau copii.

Orice tentativă de îngreunare a acestui dosar contribuie la riscul ca cele peste 800 de victime să nu afle niciodată cine au fost făptuitorii. Orice întârziere poate duce la scăparea de răspundere a celor care se fac vinovați de abuzurile împotriva propriilor semeni.

Alexandru Muraru,

Președintele PNL Iași