Revista presei internaţionale, 19 august 2021

Criza din Afganistan continuă să ţină capul de afiş al presei internaţionale. Deşi, potrivit Le Vif, talibanii încercă să transmită şi prin conferinţă de presă, şi pe reţelele de socializare mesaje liniştitoare, cum că de data aceasta modul lor de a conduce va fi diferit, realitatea din ţară continuă să fie dezolantă. Miercuri, s-au înregistrat primele proteste de stradă, începând cu oraşul Jalalabad, unde mii de oameni s-au opus înlocuirii steagului naţional cu stindardul taliban, informează Al Jazeera, care mai scrie şi că în urma reprimării protestelor s-au înregistrat cel puţin trei morţi şi mai mulţi răniţi. În plus, agenţia afgană Ariana News scrie că trei jurnalişti au fost agreasaţi de talibani în timp ce relatau de la proteste. Răspunsul violent la demonstraţiile de miercuri întreţine temerile multor afgani care rămân profund neîncrezători faţă de declaraţiile talibanilor că s-au schimbat şi că nu vor mai impune restricţii draconice, precum eliminarea drepturilor femeilor sau organizarea de execuţii publice, scrie Stars and Stripes. Scepticismul este puternic şi din partea Occidentului. „Regimul taliban va fi judecat după fapte şi nu după vorbe”, a avertizat premierul britanic, Boris Johnson, citat de The Independent, în timp ce La Libre Belgique anunţă că miniştrii afacerilor de externe ai ţărilor NATO se reunesc de urgenţă vineri pentru a discuta despre o abordare coordonată a problemei Afganistanului. Occidentul se află în faţa unei probleme spinoase, constată Tribune de Geneve, comentând că „după două decenii de încercări de a-i învinge pe talibani, puterile occidentale se confruntă cu alegerea dificilă de a stabili sau nu relații cu grupul fundamentalist care guvernează acum Afganistanul”. Uniunea Europeană va trebui să discute cu talibanii pentru a preveni un „potenţial dezastru umanitar şi migraţionist” a declarat înaltul reprezentant pentru politică externă, Josep Borrell, care a ţinut să sublinieze că acest lucru nu înseamnă o recunoaştere a acestei grupări, scrie EuObserver. Corriere della Sera atrage atenţia că „talibanii sunt noii narcos” şi opinează că în Afganistan nu islamismul a câştigat, ci heroina. Peste 90% din heroina mondială este produsă în Afganistan, ceea ce înseamnă că talibanii, împreună cu narcos din America de Sud, sunt cei mai puternici traficanți de droguri din lume, iar ei se folosesc acum de legea islamică pentru a crea un regim autoritar care să protejeze acest trafic din care au reuşit să câştige în 20 de ani, peste 120 de miliarde de dolari, conchide cotidianul italian.

În lupta cu coronavirusul, Statele Unite recomandă administrarea unei a treia doze de vaccin la opt luni de la cea de-a doua, notează Washington Post, explicând că tot mai multe studii arată că vaccinurile continuă să ofere o protecţie solidă împotriva unei forme grave de boală şi a spitalizării, dar au eficacitate mai mică în faţa problematicei variante Delta, fiind nevoie de o reimpulsionare a protecţiei. Măsura va fi aplicată şi în Belgia persoanelor cu imunitate scăzută, scrie Politico. În Israel, unde, potrivit Jerusalem Post, 1,1 milioane de cetăţeni au primit deja a treia doza, un studiu a demonstrat o eficacitate de 86% a vaccinului Pfizer în prevenirea infectării persoanelor de peste 60 de ani, chiar şi în faţa mult mai transmisibilei variante Delta. Între timp, continuă apelurile la vaccinare. Într-un mesaj video, Papa Francisc susţine că „vaccinarea este un act de iubire”. „Mulțumită lui Dumnezeu și muncii multora, astăzi avem vaccinuri care să ne protejeze de COVID-19. Acestea oferă speranța de a pune capăt pandemiei, dar numai dacă sunt disponibile tuturor și dacă vom colabora unii cu alții”, mai spune Suveranul Pontif, citat de agenţia italiană Ansa.

În plan economic, revenirea economică a Chinei încetineşte pe fondul crizei provocate de varianta Delta, titrează South China Morning Post, adăugând că încetinirea pe scară largă a indicatorilor cheie în luna iulie aruncă o perspectivă sumbră asupra celui de-al doilea semestru al anului. În plus, există teama că lumea se va confrunta cu un val de scumpiri ale mărfurilor din cauza marilor întârzieri înregistrate în transporturile maritime, notează Financial Times. Cel de-al treilea port chinez ca mărime a traficului comercial rămâne închis parţial pentru a doua săptămână din cauza răspândirii variantei Delta şi există temeri că ar putea fi impuse restricţii similare şi în alte porturi, astfel că industriile din întreaga lume se confruntă cu dificultăţi de aprovizionare pentru a răspunde cererii globale, explică Financial Times. Blocajele din porturi şi creşterea de 10 ori a preţurilor la transporturile maritime, faţă de nivelurile de dinaintea pandemiei se adaugă unei mulţimi de probleme care afectează lanţul de aprovizionare, printre care lipsa microprocesoarelor, explozia preţurilor la materiile prime sau lipsa şoferilor de tir, mai scrie Financial Times.

„În Europa, preţul gazelor atinge niveluri record”, titrează Le Temps, detaliind că decizia companiei ruseşti Gazprom de a limita livrările de gaz prin Ucraina se suprapune peste cererea sporită şi un nivel de stocare mai mic decât de obicei, provocând îngrijorare pentru iarna viitoare. Între timp, economia din Zona Euro îşi continuă redresarea, înregistrând o creştere de 2% în trimestrul al doilea, ceea ce a dat un impuls creării de noi locuri de muncă, notează ziarul grec Kathimerini. Totodată se remarcă şi o revenire a încrederii companiilor şi consumatorilor faţă de o redresare semnificativă după ridicarea măsurilor restrictive începând cu luna mai și odată cu progresul programelor de vaccinare.

Carolina Ciulu, RADOR