Dacă ați urmărit vreodată un program de televiziune cu trucuri de design care în loc să vă inspire mai mult v-a încurcat, se datorează faptului că, atunci când vine vorba de amenajarea interiorului sau proiectarea și implementarea de noi tehnici în decorare, totul trebuie să fie personalizat. Ceea ce este valabil pentru o anumită locuință nu este (și nici nu are cum să fie) perfect aplicabil și alteia. Așadar, la o primă vedere, „promițătoarele stratageme” prezentate în astfel de emisiuni TV pot părea mai degrabă terifiant de costisitoare și greu de îndeplinit. Un simplu aranjament, o piesă de artă sau o paletă de culori care arată extraordinar într-un program de televiziune, sau chiar și într-un magazin de specialitate, odată adoptate de privitori în propriile locuințe, pot arăta uneori fără nicio noimă sau, pur și simplu, dintr-un alt loc și timp. Acesta este motivul pentru care, atunci când luăm pentru prima dată contact cu lumea home-designului, cel mai bine ar fi să începem cu ceva extrem de simplu, cum ar fi o schemă monocromatică.

 

De regulă, când auzim cuvântul „monocromatic” acționăm cu o respingere instantanee, întrucât evocă un stil în care scaunele și canapelele se confundă sau se amestecă, la nivel coloristic, cu pereții și alte elemente de design. Surpriză, însă, o schemă de culori monocromatice poate fi orice vă doriți. De la modern, contemporan, elegant sau de modă veche, există o mulțime de stiluri de design care nu numai că acceptă, dar și implementează cu succes, un design monocromatic. Aspectul „one-color” sau „uni”, mai pe românește, este ușor de adoptat, în măsura în care urmați o serie de reguli.

 

Nimeni nu poate oferi nicio garanție că acest joc nebun de culori anoste și monotone va fi un succes, dar un lucru este cert: alegerea unei singure culori este cu siguranță mult mai ușoară și mai sigură decât încercarea de a asocia și de a asorta două (sau mai multe) nuanțe. În afară de aspectul elegant, înclinarea către o amenajare monocromatică ne va face munca infinit mai ușoară, iar întregul proces de proiectare va fi mult mai puțin stresant. Așadar, unul dintre cele mai simple și sigure moduri de a crea o casă cu un aspect armonios este să adoptați o paletă monocromatică. O cameră cufundată într-o singură culoare este, cel puțin la nivel vizual, mai ordonată și mai coezivă, dar și mai închegată din punct de vedere cromatic. Paleta de culori monocromatice creează un stil minimalist care permite obiectelor din cameră să aibă prioritate. Într-o cameră cu antichități prețioase, de exemplu, o schemă monocromatică le va evidenția. Imaginile monotone permit elementelor contrastante într-o cameră să fie observate cu ușurință. Sigur, și variația este importantă, dar putem injecta personalitate și intrigă cu ajutorul texturilor contrastante, al nuanțelor și al tonurilor.

 

Cum să concepeți un sistem profesional de culori monocromatice

 

Ce NU este schema de culori monocromatice

În lumea decorațiunilor interioare, monocromatic nu înseamnă o singură culoare, de o valoare unică, utilizată într-o singură cameră. Chiar dacă termenul „monocromatic” înseamnă literalmente o singură culoare, în decorare, de fapt, înseamnă că nuanța de bază va fi rafinată în câteva moduri pentru a crea un spațiu locuibil. Schemele de culori neutre pot fi, de asemenea, monocromatice, cu variații dintr-o culoare neutră. Utilizarea unei culori „unice” poate face o impresie puternică, îndrăzneață, mai ales cu o culoare de bază intensă sau neobișnuită. Așadar, cea mai sigură metodă este să începeți prin alegerea unei culori de bază, ce poate fi o culoare care vă place instinctiv. Aceasta va fi culoarea care va domina un plan de decor, și poate constitui culoarea principală pentru pereți. Următorul pas este să alegeți variantele mai deschise și mai întunecate ale acelei culori. Aceste variante pot fi folosite pe pereți de accent, pe lucrări ornamentale, sau în accesorii și accente decorative.

 

De ce ar trebui să alegeți o paletă monocromatică

* Pentru armonie desăvârșită – În special pentru aceia dintre noi care abia încep să exploreze lumea designului interior, perspectiva de a amenaja o cameră întreagă și de a aranja toate piesele de puzzle într-un tot perfect pot fi descurajatoare. La urma urmei, există atât de multe componente diferite pe care trebuie să le luați în considerare: mobilier, pardoseli, draperii, pereți, etc. Prin alegerea unei palete de monocromatice, aveți elementul unificator chiar în fața dvs. Așa cum am mai menționat, „monocromatic” înseamnă să luați o culoare de bază și să aplicați teoria culorilor pentru a crea o întreagă paletă de opțiuni, jucându-vă cu diferite tonuri, nuanțe și umbre, care pot fi create din culoarea originală. Pe măsură ce alegeți elementele de design, asigurați-vă că tonurile, subtonurile sau nuanțele care ies în evidență într-o culoare, se potrivesc. Două elemente de design cu nuanțe diferite nu vor arăta bine atunci când sunt plasate una lângă alta, pe când o pereche monocromatică va fi mult mai spectaculoasă. Utilizați o paletă de culori neutre pentru a adăuga un plus de eleganță.

* Pentru simplitate elegantă – Deja suntem familiarizați cu faptul că paleta folosită pentru a umple spațiile de locuit are un impact psihologic asupra noastră. În timp ce culorile luminoase, cum ar fi portocaliul, pot oferi o explozie de tonuri și de energie, tonurile de pământ ne fac să ne simțim mult mai ancorați. Așadar, axarea pe o singură paletă de culori ajută la crearea unui mediu liniștitor și odihnitor. În urma unor cercetări efectuate la Universitatea din Texas, s-a constatat că site-urile cu o paletă de fundal monocromatică au fost cel mai ușor de citit. Creierul are mai puțin material de procesat și, prin urmare, este în măsură să se concentreze mai bine asupra conținutului. Mergând pe același principiu, puteți folosi o singură paletă de culori pentru a prezenta cele mai bune caracteristici ale spațiului dvs. Din moment ce decorurile monocrome au un astfel de efect relaxant, sunt adesea utilizate în spații care au nevoie de un impuls suplimentar de calmare. Dormitoarele sunt, desigur, o opțiune excelentă, așa cum sunt și birourile (de acasă), adesea mult prea stresante. O paletă albastră, de exemplu, adaugă o senzație în plus de liniștite. Dar nu trebuie să vă temeți să extindeți un pic această idee. Experimentați cu palete monocromatice în baie, pentru a crea un sentiment de spa, sau folosiți-le în camera de joacă pentru copii, pentru a vă ajuta să păstrați un echilibru.

* Pentru o decorare simplă – O schemă monocromatică se bazează pe o singură culoare, iar aceasta va copleși în cele din urmă decorul. Tocmai de aceea, prin folosirea unor tonuri, subtonuri, nuanțe, umbre și tente ale aceleiași culori acesta va căpăta armonia mult dorită, întrucât prin variante din aceeași culoare puteți face o cameră să pară mult mai spațioasă și mai consolidată. Designul monocromatic este, prin urmre, o alegere minunată pentru spațiile mici. Atunci când variați culoarea de bază, noua schemă de culori nu va deveni monotonă. Singurul mod prin care o schemă monocromatică poate deveni monotonă este prin evitarea variațiilor de tonuri, umbre și tente. O paletă monocromatică albastră, de exemplu, ar putea începe cu o canapea bleumarin și cu albastru închis folosit ca accent de culoare în unele accesorii. O nuanță pală sau un ton mut de albastru ar putea fi folosite în perdele și draperii, sau chiar ca nuanță a pereților. Cea mai adâncă nuanță a culorii principale ar putea fi etalată într-un covor sau o operă de artă. Cele mai frumoase și relaxante scheme monocromatice cuprind o gamă a valorilor de culoare, pentru a conferi camerei un aspect stratificat.

 

Texturile și imprimeurile – secretele unei scheme monocromatice perfecte

Cele mai atractive și îmbucurătoare moduri de a finaliza schema de culori este prin textură și imprimeuri. Textura adaugă interes camerei datorită suprafaței inegale, care variază în funcție de modul în care lumina „lovește” suprafața respectivă. O textură poate să pară mai luminoasă sau mai întunecată, chiar și atunci când este creată din aceeași culoare. Pernele, covoarele, și tratamentele pentru ferestre sunt elemente extrem de frumoase prin care puteți crea textură. Cu ajutorul printurilor monocrome puteți adăuga interes vizual, fără a sacrifica look-ul monocromatic. Întrucât o culoare neutră sau două poate fi adăugată ca accent la un sistem de non-neutre, modelele de țesături care conțin alb sau negru, alături de culoarea principală, pot anima o cameră chiar mai mult de-atât. Odată ce aflați secretul folosirii modelelor în casa dvs., puteți alege tapițeria potrivită pentru scaune, canapele, perdele, draperii și perne. Desenele sunt o modalitate foarte bună de a adăuga adâncime paletei monocromatice, dar trebuie utilizate cu moderație dacă obiectivul dvs. este obținerea unui stil simplu și armonios.

 

De obicei, atunci când discutăm despre model și textură, acestea tind să ia mai mult rolul de „buni companioni”. Vorbim mai tot timpul despre modul minunat în care pernele cu modele pot face canapeaua din sufragerie pur și simplu să strălucească sau despre cum o masă „cu textură” va adăuga personalitate unei bucătării banale. Cu toate acestea, atunci când este vorba de scheme monocromatice, „bucățelele” cu imprimeuri pot deveni adevărate vedete. Având în vedere că nuanțele din interiorul spațiului dvs. vor tinde să se amestece, textura și modelul sunt cele mai ușoare – și, adesea, unele dintre cele mai ieftine – moduri de a adăuga interes vizual. De fapt, în timp ce prea multe modele, desene sau imagini sunt de obicei privite cu trepidație, de această dată vă puteți lăsa abilitățile de mixare și asortare să zburde fără nicio opreliște. Chiar dacă poate suna ciudat, ideal ar fi să găsiți mai întâi imprimeul preferat. Alegeți un element de design care vă inspiră – un tablou, un scaun cu model îndrăzneț, o pătură, perne, perdele sau draperii. Odată ce țineți elementul respectiv în mână, alegeți de pe el o culoare și folosiți-o ca bază pentru întregul spațiu. În acest fel, veți fi siguri că se va potrivi perfect în designul general. Mergeți pe modele și texturi sălbatice, vibrante și curajoase.

 

Cum să creați un sistem monocromatic de culori neutre

Cele mai multe camere nu pot accepta pereți albaștri sau roșii, astfel că neutrele realizează cele mai bune scheme monocromatice. Atunci când planificați paleta de culori, luați în considerare neutrele, care sunt deja integrate în spațiul respectiv și care ar fi bine să fie păstrate. Prin unificarea neutrelor și folosirea acelorași principii monocromatice în ceea ce le privește, rezultatul va fi de o mult mai mare coeziune. Dacă proiectați o schemă monocromatică bazată numai pe neutre, atunci se vor aplica aceleași linii directoare cu privire la valoare și texturi. Va trebui să fiți atenți la culorile neutre care există deja în cameră și să adaptați schema monocromatică pentru a se armoniza cu acestea. Este foarte important să fiți capabili să identificați culorile calde de cele reci, atunci când lucrați cu orice schemă de culori neutre. Dacă spațiul este predominant umplut cu suprafețe neutre calde, principala culoare neutră pentru schema monocromatică ar trebui să fie, de asemenea, una caldă. Folosind variații întunecate ale unei culori luminoase creați armonie și relaxare. Ca fundal pentru opere de artă și de colecție, paletele monocromatice sunt partenerul perfect, întrucât permit ilustrației să strălucească. Atunci când adăugați pete de culoare la paleta de culori neutre, camera va arăta mai relaxat, dacă știți cum să folosiți culorile reci vs. culori calde. Nu amestecați, însă, cu neutre ca bej sau gri atât culori calde, cât și reci… ori unele ori altele, dacă nu doriți un aspect cel puțin ciudat. Experimentarea cu culori de accent este esențială pentru a obține echilibrul corect. Schema monocromatică trebuie să înceapă cu o culoare pe care o iubiți cu adevărat, și cu care puteți conviețui cu ușurință. Dacă aveți o canapea și o pereche de fotolii de un maro espresso adânc, puteți construi schema de culori monocromatice în jurul acestor piese. Nu există nicio regulă care spune că toate culorile neutre trebuie să fie monotone. Întotdeauna începeți o decorare monocromatică de la culoarea neutră închisă. Neutrele întunecoase pot ancora o cameră prin utilizarea lor pe un perete accent, în zona covorului, sau a tratamentelor pentru ferestre. Culorile neutre întunecate arată cel mai bine cu neutre deschise în aceleași subtonuri, sau cu diferite „temperaturi” ale aceleiași culori – calde sau reci.

 

Sfaturi rapide pentru crearea unei scheme neutre perfecte  

  • Schema monocromatică de culori neutre este cel mai ușor de creat
  • Culoare neutră nu înseamnă întotdeauna bej, gri sau alb. Rețineți că orice culoare poate fi neutră în cazul în care îi lipsește o nuanță strălucitoare, având în vedere că neutru înseamnă, din punct de vedere cromatic, fără culoare
  • Nu uitați de culorile neutre închise, ca de exemplu, maro
  • Utilizați un perete de accent pentru a actualiza o schemă neutră prea plictisitoare
  • Aveți posibilitatea să adăugați accente de culoare care să răcorească o schemă de culori calde, dar și accente calde la o schemă de culori reci
  • Înainte de a aplica o anumită culoare pe pereți, vopsiți întotdeauna un colțișor mai luminos pentru probă
  • Gândiți în afara bejului și căutați inspirație și pentru alte game neutre
  • Încercați o paletă ușoară de culori neutre cu pete de culoare
  • Alegeți cel mult două sau trei culori de accent. Lucrurile pot scăpa din mână destul de repede, dacă adăugați prea multe culori la schema de neutre
  • Alegeți culorile din accesoriile preferate, și începeți să construiți pornind de la acestea. Prin adoptarea unei palete de culori simple, casa se va simți mai echilibrată
  • Luați în considerare starea de spirit
  • Plasarea este cheia. Utilizați nuanțe mai liniștitoare și mai moi pe suprafețe mari, cum ar fi pereți și tavan, și nuanțe mai luminoase pentru cele mai mici, adică piese capricioase pe care doriți să le scoateți în evidență
  • Ajutați-vă de oglinzi. O oglindă funcționează foarte bine cu culori reci, cum ar fi violetul, care au tonuri de albastru în ele, acestea devenind sclipitoare și pline de farmec
  • Nu excludeți nicio nuanță. Pentru fiecare culoare există un spațiu bine determinat și o sumedenie de variante mai închise sau mai deschise, care la rândul lor pot avea subvariante. Atunci când aveți dubii, reveniți la natură și observați cum diferitele culori arată atât de frumos împreună.

 

Cum să desăvârșiți schema monocromatică  

Să fim sinceri, cuvintele „design monocromatic” sperie un pic oamenii. Pentru a nu avea acest sentiment, unul dintre cele mai mari secrete de design interior este acela că monocromaticul oferă mult mai mult decât doar o singură nuanță. Este imposibil să nu asociați de exemplu, o cameră complet albă, cu sentimentul de rece, răcoros sau steril. Dar, camerele monocromatice nu sunt reci; ele sunt de fapt o frenezie extrem de modernă. De fapt, cel mai bine este să vă gândiți la paleta de culori unificatoare ca bază a camerei, mai degrabă decât la imaginea de ansamblu. În schimb, ar trebui să vă concentrați pe complimentarea culorii principale, cu o varietate de neutre. Albul și negrul dau ochiului senzația de odihnă, deci luați în considerare utilizarea acestor (non)culori ca o componentă principală a designului. Dacă nu sunteți un fan înrăit al neutrelor, materialele naturale pot lucra în același mod. Folosiți mobilier din lemn pentru a desăvârși dormitorul sau un set de scaune din metal ultra-moderne pentru a face spațiul de luat masa cu adevărat uimitor. Indiferent de grupul pe care îl alegeți, doar asigurați-vă că oferiți multe puncte de coordonare în întreaga cameră. Nu numai că vor oferi acel interes vizual întotdeauna esențial, dar vor aduce camera împreună pentru a da un aspect proiectat profesional. Spațiile în culori unice sunt adesea obiectul unor dezbateri aprinse. Unii cred că sunt prea simpliste pentru a fi utile, dar, când sunt realizate corect, putem afirma că sunt un simbol al eleganței.

 

 

Autor: Alina Andrei, RADOR

 

 

http://www.decoist.com/monochromatic-color-schemes-decorating/

http://www.elledecor.com/design-decorate/color/advice/a7969/monochromatic-color-scheme-how-to/

http://color.about.com/od/All-About-Color-Schemes/fl/How-to-Create-a-Monochromatic-Color-Scheme.htm

http://www.decoist.com/monochromatic-designs-how-to-pull-it-off/

http://freshome.com/why-you-should-choose-a-monochromatic-color-palette/

https://www.thespruce.com/create-a-monochromatic-color-scheme-797751

https://www.housebeautiful.com/room-decorating/colors/g28777092/monochromatic-color-schemes/

https://www.canva.com/learn/monochromatic-colors/