Ministerul suedez de Externe este îngrijorat de starea democrației în Rusia

Ministrul suedez de externe, Ann Linde, a declarat că autorităţile de la Stockholm sunt îngrijorate de starea democrației în Rusia, înainte de alegerile parlamentare programate pentru luna septembrie 2021. Declarația politicianului suedez este citată de RUSSIA TODAY, RT. Ministrul și-a formulat detaliat poziția sa, oferind acest răspuns la solicitarea unui membru al Riksdag (Parlamentul suedez), Hans Wallmark, care anterior a propus, printre altele, ca rezultatele viitorului scrutin din Rusia să nu fie recunoscute.
”Guvernul suedez urmărește îndeaproape evoluția evenimentelor politice interne din Rusia”, a precizat Linde. Şeful diplomaţiei suedeze a menționat faptul că Suedia urmărește cu îngrijorare faptul cum este diminuată prezența democrației în procesul politic din Rusia, iar politicienilor din rândul opoziției li se resping solictările de a candida. În calitate de președintă a OSCE, Linde a regretat, de asemenea, faptul că Moscova a limitat în mod nejustificat numărul membrilor Oficiului pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR) și Adunării Parlamentare a OSCE din misiunile de monitorizare ale alegerilor din Rusia.
Potrivit șefului diplomaţiei suedeze, acest fapt ar fi condus la absenţa reprezentanților acestor structuri în monitorizarea alegerilor din Rusia, din toamna acestui an. Totodată, Linde a adăugat că Suedia promovează și va continua să promoveze în cadrul Uniunii Europene ideea potrivit căreia drepturile omului joacă un rol central în relațiile dintre UE cu Rusia. În acest context, autorităţile de la Stockholm vor continua activitatea desfăşurată în cadrul OSCE, Consiliului Europei și ONU ”pentru a consolida democrația, drepturile omului și statul de drept în Rusia”, a mai afirmat ministrul.
”De fapt, suedezii sunt cei care au generat procesul de discreditare a scrutinului parlamentar din toamnă, din Rusia”, a declarat Vladimir Djabarov, vicepreşedinte al Comisiei pentru afaceri externe din cadrul Consiliului Federației, într-un interviu acordat RT. El și-a exprimat această opinie în calitate de șef al grupului de monitorizare, care, la rândul său, a întocmit o serie de rapoarte relevante pe această temă. Referindu-se la numărul de observatori internaționali, senatorul rus a reamintit că OSCE a dorit să trimită 500 de persoane la alegerile din Rusia, ceea ce este, fără discuţie, o cifră fără precedent, în special, în contextul actual al unei pandemii.
”Doar 30 de persoane din cadrul OSCE au participat la monitorizarea alegerilor prezidențiale din SUA și acest fapt este considerat unul absolut firesc, unde populația acestei ţări este de două ori mai mare faţă de cea din Rusia. Pentru noi însă ar fi nevoie de 500…”, a adăugat Djabarov. Senatorul rus s-a referit și la aşa-zisa înlăturare a reprezentanților mișcărilor de opoziție de la alegerile din Rusia.
”Mint de îngheață apele! Persoanelor care, de exemplu, au cazier judiciar sau sunt anchetate, sau care au conturi în străinătate, sau active și a doua cetățenie, nu li se permite să participe în alegeri, în Rusia. Astfel de persoane nu pot participa la alegeri, atât conform legilor din Rusia, cât și conform legilor altor țări. Sunt promovaţi în mod deliberat astfel de candidați, pentru a fi respinsă înregistrarea lor de către Comisia Electorală Centrală din Rusia, pentru a acuza apoi Rusia de ”încălcarea normelor democratice”, a conchis Jabarov.
Ministrul rus adjunct de externe, Aleksandr Gruşko, a declarat că decizia OSCE, de a nu trimite observatori la alegerile din luna septembrie 2021, din Rusia, este una greșită. În plus, acesta a subliniat că Moscova și-a îndeplinit toate obligațiile asumate în cadrul acestei organizații./vdraguta/sdm2
(www.ria.ru – 24 august)