Ce să luați în considerare înainte de a împărți locuința cu părinții

Un vechi proverb românesc spune că „Cine nu are bătrâni, să-şi cumpere…”, și am adăuga noi … să-i asculte, să-i iubească și să-i respecte! Dintotdeauna în tradiţia creştină a poporului român a existat (și bine ar fi să mai existe încă) respectul și cinstea față de cei împovăraţi de ani, a căror experienţă de viaţă şi înţelepciune reprezintă un adevărat tezaur de învăţături nepreţuite. Cu toate acestea, a deschide larg ușa casei pentru părinți (sau socrii) nu este întotdeauna o propunere plină de seninătate, pentru că oricât de mult i-am iubi și i-am prețui pentru sacrificiile făcute de-a lungul vieții, traiul alături de cei mai în vârstă poate fi uneori complicat.

Pe de altă parte, nu trebuie uitate nici avantajele conviețuirii cu părinții, întrucât vă puteți aprofunda relațiile și consolida legăturile, vă puteți oferi liniște sufletească știindu-i pe cei dragi bine îngrijiți, și vă puteți considera fericiți din punct de vedere al creșterii și educației copiilor. Până la urmă, cine poate avea mai multă grijă de copii, dacă nu chiar bunicii lor?! Și totuși, conflictele de personalitate, diferențele dintre generații, problemele de sănătate și potențialele costuri de remodelare a locuinței sunt preocupări importante care trebuie luate în considerare înainte de a vă decide asupra traiului alături de părinți. O conversație onestă și un calcul bine pus la punct sunt pași esențiali în acest sens. Așadar, dacă vă confruntați cu această problemă de a împărți sau nu locuința cu părinții sau socrii, ar trebui să întocmiți un plan pornind de la câțiva factori-cheie.

* Spațiul – Cât de mult spațiu este suficient pentru a împărți locuința cu cei vârstnici depinde, mai presus de orice de dvs. și de familia dvs.; important este să fiți sinceri cu privire la posibilele nevoi de la bun început. S-ar putea să descoperiți că părinții dvs. sunt cei care-și doresc să aibă mai mult spațiu decât aveți disponibil în prezent. În acest caz, ar fi bine să analizați demararea proiectului de construire a unei mici căsuțe alăturate, sau, dacă aceasta nu este o opțiune fezabilă, să-i pregătiți pe părinți pentru ce îi așteaptă.

Este bine să știți de la bun început că o cameră de oaspeți nu va acoperi necesarul de spațiu. Dacă părinții dvs. locuiesc într-o casă generoasă sau au diferite hobby-uri și interese care necesită spațiu, s-ar putea ca o simplă cameră de oaspeți să nu fie suficientă pentru ca ei să se simtă confortabil. Toți cei din familie se găsesc în fața unei schimbări majore și toți vor avea nevoie de spațiu privat. Așadar, luați în considerare amenajarea unui pod sau a unui subsol, sau chiar unirea a două dormitoare mai mici.

Unele familii chiar vând locuința lor și pe cea a părinților pentru a achiziționa una nouă, potrivită șederii împreună, aceasta fiind probabil și cea mai indicată soluție. În caz contrar, faceți tot posibilul să găsiți suficient spațiu pentru părinții dvs. dar și pentru mobilierul din dotare. Amintiți-vă, că aceasta va fi și casa lor, iar includerea unor obiecte prețuite de ei îi vor face să se simtă bineveniți.

* Eventualele probleme de sănătate ale vârstnicilor – Există o mare diferență între a vă muta cu un părinte, care cu toate greutățile etății, este încă sănătos și activ, și a vă împărți locuința cu un părinte cu Alzheimer sau alte probleme grave de sănătate. Dacă nu sunteți sigur care sunt problemele de sănătate cu care se confruntă părinții dvs., este important să aveți o conversație cu ei pe această temă, înainte de a decide să trăiți împreună. Documentați-vă și faceți cercetări în avans, pentru a fi siguri că locuința și membrii familiei dvs. sunt pregătiți pentru acest pas și fiți conștienți că circumstanțele se pot schimba pe parcurs. Ceea ce astăzi poate fi o afecțiune minoră, aflată sub control, ulterior ar putea necesita mai multe îngrijiri.

* Siguranță și accesibilitate – Dacă aveți suficient spațiu pentru părinții dvs. și vă simțiți pregătiți să le îndepliniți anumite nevoi în privința sănătății, următorul pas este să vă asigurați că spațiul dvs. este sigur și accesibil. De exemplu, dacă locuința are etaj, ar fi bine ca părinții să locuiască la parter pentru a-i scuti de eventualitatea urcării scărilor. Este posibil, de asemenea, să fie nevoie să efectuați anumite ajustări (cum ar fi renovarea băii, pentru a include caracteristici de siguranță sau instalarea unei rampe sau a unui lift), tocmai de aceea este important să începeți planificarea din timp.

Oferă spațiul dvs. tot ceea ce au nevoie părinții? Dacă aceștia se vor muta din orașul lor în al dvs., luați aminte la nevoile lor zilnice pentru a vedea dacă noul loc le va satisface aceste nevoi. Dacă sunt obișnuiți cu un oraș mic, unde pot merge la un restaurant local pentru micul dejun în fiecare zi, locul dvs. rural poate fi prea izolat pentru ei, sau, viceversa, orașele mari și aglomerate pot fi prea copleșitoare pentru nevoile lor modeste. Planificarea anticipată înseamnă să puteți prevedea toate aceste obstacole și să vă canalizați eforturile pe modalitățile de rezolvare a problemelor înainte ca acestea să apară. Va fi o schimbare majoră, într-adevăr, indiferent de cât de multă muncă depuneți înainte, dar o pregătire în prealabil, oricât de mică, poate face ca totul să meargă mult mai bine.

* Relațiile cu cei dragi – De foarte multe ori, traiul cu părinții sau socrii „în imediata apropiere” poate pune probleme chiar și asupra celor mai sănătoase relații. Dacă dvs. sau partenerul dvs. aveți o relație complicată sau controversată cu părinții (și mai ales socrii), este important să evaluați sincer dacă eventualitatea mutării împreună este o idee bună sau nu. Chiar dacă relațiile de familie sunt bune, una este să vă vedeți de două ori pe săptămână și cu totul altceva să vă vedeți clipă de clipă. Tocmai de aceea este bine să fiți „proactivi”, acest lucru însemnând să aveți discuții foarte serioase și deschise înainte de marele pas, să puneți în aplicare o strategie pentru modul în care veți face față conflictelor sau să stabiliți un program pentru întâlniri obișnuite de familie. Poate părea un pic neîncrezător, dar purul adevăr este că nu toate familiile se înțeleg! Dacă soțul și tatăl dvs. nu se plac, nici să nu credeți că acest lucru se va schimba odată cu locuirea sub același acoperiș. Dacă de obicei există conflicte la întrunirile familiale, este probabil ca mutarea părinților în propria dvs. casă să înrăutățească situația. A fi într-un spațiu restrâns poate aduce, de asemenea, probleme noi care nu existau anterior. Sacrificiile și concesiile vor trebui făcute de ambele părți!

* Gestionarea conflictelor – Chiar și cu o planificare intensă și o analiză atentă a potențialelor probleme, va fi dificil să evitați conflictele în totalitate. Trebuie să fiți pregătiți pentru acest lucru, practic inevitabil. Pe măsură ce părinții continuă să îmbătrânească, numărul activităților pe care nu le vor mai putea face va crește. Acest lucru poate provoca suferință mentală pe care părinții o vor gestiona cu dificultate. Vor dori să fie independenți, dar se vor baza din ce în ce mai mult pe ajutorul celor din jur. De cele mai multe ori vor încerca să nu fie o povară pentru dvs. și restul familiei, dar acest demers nu le va reuși întotdeauna. Este important să fiți deschiși cu părinții și să le spuneți că ați înțeles de la bun început rolul pe care vi l-ați asumat în momentul în care ați luat decizia de a vă muta împreună. Cel mai bine ar fi să le spuneți că nu trebuie să se îngrijoreze de munca sau presiunea suplimentară pe care o provoacă pentru că îi iubiți și vreți să aveți grijă de ei așa cum au avut și ei grijă de dvs. Astfel de conversații pot ameliora stresul emoțional de ambele părți și le pot permite părinților să se concentreze asupra menținerii sănătății lor.

* Așteptările dvs. în legătură cu treburile casnice – Aparent mici rutine zilnice – cumpărături, curățenie, pregătirea cinei sau a micului dejun – pot deveni adevărate încercări, dacă simțiți că nimeni nu vă ajută. În loc să lăsați supărarea să se abată asupra dvs., gândiți-vă la un plan de gestionare a sarcinilor din gospodărie și stabiliți cine și ce are de făcut. Dacă știți că părinții dvs. nu vă vor putea ajuta la gătit, cumpărături sau curățenie, luați în considerare rezervarea unei mici sume din buget, în fiecare lună, pentru ajutor suplimentar atunci când aveți nevoie de el. Dacă plătiți un serviciu de livrare la domiciliu sau o echipă de curățenie, acest lucru vă poate ajuta să evitați resentimentele, iar aceia vor fi bani cheltuiți „cu cap”. Dacă părinții dvs. au nevoie de asistență medicală care necesită reamenajări – ajustarea băii, de exemplu, traiul împreună poate însemna o „încordare” severă a bugetului. Pot exista costuri ascunse pe care să nu le anticipați: transport, îngrijire medicală, alimente suplimentare și cheltuieli personale. Priviți cu atenție costurile și decideți în prealabil cine va plăti pentru ele. Acesta este momentul perfect pentru a avea o discuție foarte sinceră despre finanțe cu părinții dvs.

* Renunțarea la intimitate – Trecerea de la traiul pe cont propriu la împărțirea spațiului cu părinții poate fi șocantă, mai ales atunci când vine vorba de pierderea bruscă a spațiului personal și a vieții private – un sentiment pe care îl pot avea chiar și părinții. Încercați să adoptați o strategie în prealabil despre această problemă, astfel ca locuința și programul dvs. să fie configurate într-un mod construit pe intimitate și independență pentru toți cei implicați. Locuirea în propria casă le-a permis părinților să se bucure de intimitatea lor în cel mai ridicat grad. Fiind înconjurați de persoane „suplimentare” în apropiere, le va fi dificil să atingă același nivel de intimitate. Asigurarea faptului că părintele dvs. are un spațiu adecvat poate atenua această problemă. Într-o casă cu oameni care vin și pleacă în mod constant, poate fi dificil pentru persoana iubită să facă lucrurile de care se bucură. Același lucru este valabil și în privința propriei dvs. intimități! Probabil a trecut o vreme de când ați locuit ultima dată cu părinții, mai ales că atunci ei erau obișnuiți să dețină controlul asupra casei. Acum că părinții locuiesc în casa dvs., ar fi bine ca și ei să vă respecte intimitatea! Această nouă dinamică a relației tale ar putea aduce dificultăți neașteptate. Limitele ar trebui discutate în mod deschis, astfel încât să nu intervină animozități de niciun fel.

Modalități de a stimula intimitatea::

  • Adăugați uneia dintre încăperi o intrare separată
  • Separați spațiul cu uși glisante sau glasvand
  • (Re)amenajați-vă dormitorul departe de ochii curioșilor, pentru a vă crea propriul refugiu
  • Planificați timpul petrecut în familie și timpul petrecut în intimitate – și aduceți la cunoștință și celorlalți
  • Construiți-vă în curte o căsuță doar a dvs., fără prea mult fast

* Ajutați-i pe copii să îmbrățișeze schimbarea – Bunicii și nepoții care trăiesc sub același acoperiș pot dezvolta legături incredibil de strânse, dar tot pot exista și câteva „denivelări” pe parcurs. Nu cu cei mici, ci cu dvs.! Și asta din pricina faptului că poate nu sunteți de acord cu anumite sfaturi sau tratamente aplicate copiilor. Dacă părinții dvs. se află într-o stare bună de sănătate și doresc să fie implicați în îngrijirea nepoților, asigurați-vă că sunteți cu toții pe aceeași lungime de undă și sunt clar înțelese de toată lumea așteptările. Dacă părintele dvs. suferă de Alzheimer sau o altă problemă serioasă de sănătate, va trebui să-i pregătiți pe cei mici despre cum va fi viața de zi cu zi cu bunica sau bunicul în casă. Pentru a fi de folos tuturor, puteți realiza o zonă prietenoasă numai pentru copii – sau o zonă de relaxare pentru adolescenți – unde cea mai tânără generație poate avea puțin spațiu departe de adulți. Spuneți-le părinților dvs. că această zonă pentru copii este un loc în care sunt acceptate zgomotele și mizeria în plus.

* Nevoia de spațiu pentru a lucra acasă – Dacă lucrați de acasă cu normă întreagă sau parțială, știți că un spațiu clar marcat în care să vă puteți concentra fără întrerupere este esențial. Ceea ce nu poate fi atât de clar este impactul pe care îl vor avea părinții asupra vieții dvs. profesionale. Purtați cu toții o discuție, de la bun început, cu privire la intimitate, întreruperi și zgomot, în timpul programului de lucru, și apoi decideți dacă trebuie să aduceți unele modificări stadiului curent.

Modalități de „protejare” a timpului de lucru acasă:

  • Organizați un birou ca parte a dormitorului principal și încuiați ușa atunci când lucrați
  • Adăugați un mic șopron în curte, pe care să-l utilizați mai ales vara, pentru extra liniște
  • Transformați un spațiu ieșit din comun – cum ar fi o mansardă, subsolul sau garajul – în spațiu de lucru
  • Căutați localuri/baruri/restaurante/cafenele mai retrase din apropierea locuinței, pentru zilele în care vreți cu adevărat să evadați.

* Părinții și animalele de companie – Dacă aveți animale de companie, va trebui să luați în considerare modul în care acestea se vor înțelege cu părinții dvs., precum și ce să faceți dacă cineva din gospodărie suferă de unele alergii. Și aici ar fi ideal să existe unele concesii în caz de „nesuportare” reciprocă, și anume, fie să schimbați locul de mâncare sau culcare al animăluțului, fie să le amintiți părinților că pisica sau câinele dvs. este parte din familie și că cei mici sunt de-a dreptul dependenți de el. Plus că ar fi bine să existe un program de scos afară, de curățat litiera sau de cumpărat mâncare, pentru a nu cădea (din nou) totul în cârca dvs. Atenție mărită la asumarea responsabilităților!

* Ajutor extern în caz că lucrurile se complică – Grija pentru părinții înaintați în vârstă se poate complica atunci când doriți să plecați în vacanță, trebuie să călătoriți în interes de serviciu sau dacă starea lor de sănătate se înrăutățește și au nevoie de mai multă asistență decât le puteți dvs. oferi. Dacă și când va veni momentul în care aveți nevoie de un sprijin suplimentar, va fi mult mai puțin stresant dacă ați făcut deja o cercetare minuțioasă în acest sens și știți la cine să apelați.

Iată câteva soluții pe care să le aveți la îndemână:

  • Frați sau alte rude în apropiere care ar fi dispuși să dea o mână de ajutor dacă este nevoie
  • „Înscrierea” părinților dvs. la grupuri sau comunități care ar putea fi de ajutor în caz de urgență
  • Apelarea la un serviciu de îngrijire local sau la un program de îngrijire de zi pentru adulți

Autor: Alina Andrei, RADOR

 

https://www.houzz.com/magazine/10-questions-to-ask-before-sharing-your-home-with-aging-parents-stsetivw-vs~122902618

https://blog.mavencare.com/home-care-resources/7-things-to-consider-before-sharing-your-own-home-with-your-aging-parent

https://www.which.co.uk/later-life-care/housing-options/sharing-a-home

https://www.houzz.com/magazine/smart-space-sharing-options-for-living-with-aging-parents-stsetivw-vs~122902636

https://www.healthline.com/health/parenting/grandparents-parents-kids-all-under-one-roof