EFE: România anunță că va găzdui sute de afgani amenințați

 

EFE (Spania), 30 august 2021 – Ministrul român de Interne, Lucian Bode, a declarat luni că țara balcanică este gata să găzduiască sute de cetățeni afgani amenințați din cauza activităţii pe care au desfășurat-o sub administrația democratică înlăturată de talibani, în Afganistan.

„În prezent, sunt 751 de locuri disponibile”, a declarat ministrul, referindu-se la capacitatea de absorbție a centrelor de primire a solicitanților de azil.

El a spus că România va lua în considerare cererile de azil ale acelor afgani care au colaborat cu trupele române desfășurate în Afganistan în cadrul misiunii conduse de SUA, precum și pe cele ale „persoanelor care prezintă un risc iminent”, cum ar fi „jurnaliștii” sau „magistrații”.

„Suntem pregătiți să primim studenți care au primit burse în România, cu o singură condiție: verificările să fie efectuate de structurile de securitate ale statului român”, a spus ministrul despre procesele de control la care, din motive de securitate, sunt supuşi cei care solicită azil.

Ministrul de Interne a mai asigurat că „România este pregătită pentru perspectiva valului așteptat de migranți”.

„Avem efective desfășurate la granița de vest”, a spus Bode, cu referire la granița cu Serbia, pe unde mii de afgani au încercat să intre ilegal în ultimele luni.

Potrivit datelor Ministerului de Interne, 47.000 de migranți au încercat să intre ilegal în România în acest an.

Dintre aceștia, 10.000 au fost identificați pe teritoriul României, după ce au intrat ilegal sau încercau să iasă clandestin din ţară pe la granița cu Ungaria.

Restul de 37.000 de migranți au fost interceptați înainte de a reuși să intre în România, a explicat ministrul.

De la sfârșitul anului 2020, România a înregistrat o creștere fără precedent a sosirilor de imigranți ilegali din țări precum Afganistan, Irak sau Siria.

Cele mai multe dintre aceste persoane încearcă să intre în România din Serbia, care nu face parte din Uniunea Europeană (UE), și apoi își continuă călătoria spre țări precum Germania, Austria sau Franța, trecând ilegal în Ungaria, care, la fel ca România, este membră a UE./czaharia/fmatei

https://es.noticias.yahoo.com/ruman%C3%ADa-anuncia-acoger%C3%A1-cientos-afganos-102658094.html

Traducerea: Cristina Zaharia