Joe Biden către ISIS-K: „Încă nu am terminat cu voi!”

Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden a ţinut marţi un nou discurs în Casa Albă cu ocazia retragerii armatei americane din Afganistan.

După 20 de ani, în 31 august a părăsit Afganistanul şi ultimul militar american şi cu acest act s-a terminat cel mai lung război dus de Statele Unite.

Canalul de televiziune CNN a transmis discursul pasional al preşedintelui în care a vorbit despre decizia sa de a încheia misiunea armatei americane în Afganistan. Joe Biden a spus că el este al patrulea preşedinte, care s-a confruntat cu dilema, dacă acest conflict trebuie încheiat, şi dacă da, atunci când anume. „Când am candidat pentru funcţia de preşedinte, m-am angajat că voi termina acest război. Am respectat promisiunea” – a afirmat Biden.

Potrivit preşedintelui, Statele Unite au executat cea mai mare acţiune de evacuare din istoria ţării pe calea aerului. Au fost salvaţi în siguranţă mai mult de 120.000 de oameni. Această cifră este mai mult decât dublul celei pe care cei mai mulţi specialişti au considerat posibilă – a spus Biden.

În timpul operaţiunii mai mult de 5500 de cetăţeni americani şi o mie de traducători şi interpreţi afgani au fost scoşi din Afganistan. Totodată Biden a recunoscut că în jur de 100-200 de americani au rămas acolo, dar mulţi dintre ei au dublă cetăţenie. În cazul în care aceştia mai târziu vor să plece din Afganistan, atunci vor fi sprijiniţi în acest sens.

Joe Biden a subliniat că haosul care s-a generat în timpul evacuării, a fost inevitabil, iar pentru decizia sa îşi asumă responsabilitatea. Preşedintele nu a fost de acord nici cu cei care susţin că retragerea din Afganistan a fost o eroare şi nici cu cei care spun că trebuia făcută mai demult.

Preşedintele a promis că Statele Unite va continua lupta împotriva terorismului. „America va lupta cu terorismul acolo unde el se află azi şi nu acolo unde a fost acum 20 de ani”. Biden a transmis un mesaj pentru organizaţia teroristă ISIS-K, cea care a comis atentatul de la aeroportul din Kabul, în care 170 de persoane şi-au pierdut viaţa: „încă nu am terminat cu voi”. Preşedintele a promis că va urma un răspuns „dur, nemilos, ţintit şi precis” la atentatul de joia trecută.

Vă spun clar celor care vor să cauzeze daune Americii, celor care ne ameninţă cu acţiuni teroriste pe noi sau pe aliaţii noştri, că Statele Unite nu se odihneşte niciodată, nu iartă, şi nu uită. Vă vom vâna, şi o să plătiţi!” – a spus Biden.

În ultimii 20 de ani la misiunea armatei americane din Afganistan au participat 800 de mii de militari. Dintre ei 20.744 de soldaţi au fost răniţi şi 2461 au decedat – scrie agenţia de ştiri MTI.

Székely Ervin, RADOR