2021. szeptember 7

Románia az uniós átlag alatti gazdasági növekedést könyvelte el a második negyedévben

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat által kedden nyilvánosságra hozott adatok szerint Románia az uniós átlag alatti gazdasági növekedést könyvelte el a második negyedévben. Az előző negyedévhez képest Románia 1,8%-os gazdasági növekedést ért el, miközben az Európai Unióban a bruttó belső termék (GDP) 2,1%-al emelkedett. Az elmúlt év azonos időszakához viszonyitva Románia GDP-je 13 százalékkal nőtt.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09-07)

A román diplomácia éves találkozója

A jelenlegi kormányválság miatt Románia nem fog eltérni európai és euroatlanti irányától, hangsúlyozta Klaus Iohannis államelnök hazánk külföldi diplomáciai misszióinak és konzuli képviseleteinek vezetői előtt, akik kedden Bukarestben részt vettek a román diplomácia éves összejövetelén. „Hazánk stabil és megtaláljuk a jó megoldást a kormányválságra”, az államfő ezen üzenetének átadására kérte a diplomatákat azoknak az országoknak, amelyekben Romániát képviselik.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09-07)

A Románia és Olaszország közötti járatokra kihat az olasz repülőterek forgalomirányítóinak sztrájkja

Négy órán át több tucatnyi belső és nemzetközi járatot törölnek vagy halasztanak el Olaszországban a Polgári Repülési Hatóság által szervezett sztrájk miatt. A sztrájk leginkább az Alitalia légitársaság járatait érinti, melyek közül kedd délutánra 70-et töröltek, illetve a római, milánói, torinói, nápolyi, genovai és pescarai repülőtereket. A repülésirányítók sztrájkja miatt a nemzteközi járatok is késnek, köztük a Bukarestbe, Suceavába, Kolozsvárra, Szatmárnémetibe, Bákóba és Craiovába tartó járatok. A légitársaságok közölték az utasokkal, hogy amennyiben kedden nem sikerül elutazniuk, igényelhetik a jegyek visszaadását, illetve október 14-ig foglalhatnak helyet egy másik járaton.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09-07)

A kis-és középvállalkozások országos tanácsa a minimálbér növelését szorgalmazza

A kis-és középvállalkozások országos tanácsa a minimálbér 200 lejjel való növelését szorgalmazza a jövő esztendőben, egyéb intézkedések mellett. Azt kérik, egyebek mellett, hogy állitsanak fel egy objektiv és releváns elemekre épülő mechanizmust az országos bruttó minimálbér kiszámitására, valamint a dijak és adók jelenlegi szinten való befagyasztására, hangsúlyozta Florin Jianu, a kis-és középvállalkozások országos tanácsának elnöke. A  kis-és középvállalkozások képviselői a minimálbér-emelés kiegészítéseként további intézkedéseket javasoltak, mint például, a munkaerő adózási szintjének újragondolását és intézkedések elfogadását az energiaárak korlátozására.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09-07)

A tanévkezdéssel egy időben oltási kampányt szerveznek az iskolákban és egyetemeken

A tanévkezdéssel egy időben koronavírus elleni oltási kampány is kezdődik az iskolákban és egyetemeken a diákok, szülők, pedagógusok és kisegítő személyzet számára, közölte keddi sajtóértekezletén Valeriu Gheorghiţă katonaorvos, az oltási kampány koordinátora. A közoktatásban szeptember 13-ától november 15-ig szerveznek oltási kampányt: az iskolák orvosi rendelőiben, mobil oltópontok felállításával vagy olyan közeli oltóközpontokban, ahol a 12 év feletti kiskorúaknál engedélyezett Pfizer- vagy Moderna-vakcinát használják. A felsőoktatásban október elsején kezdődik és december elsején ér véget az immunizációs kampány. A kiskorúakat továbbra is a szülők jelenlétében és írásos beleegyezésével oltják, pontosított az oltásparancsnok. Az oltási kampányt koordináló bizottság (CNCAV) tervei szerint Romániában októbertől válik lehetővé a koronavírus elleni oltás harmadik adagának felvétele az mRNS alapú – a Pfizer vagy a Moderna által gyártott – vakcinák esetében, de Románia megvárja a döntéssel az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) ajánlását. Romániában szeptember 13-án mindhol jelenléti oktatással indul a tanév és csak azokon a településeken térnek át online oktatásra, amelyeken hat ezrelék fölé emelkedik a fertőzöttségi ráta.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09-07)

Gănciulescu Rozália