Cele două camere ale parlamentului au fost convocate în şedinţă comună pentru prezentarea moţiunii de cenzură

Realizator: Cele două camere ale parlamentului au fost convocate mâine, la ora 16:00, în şedinţă comună pentru prezentarea moţiunii de cenzură iniţiată de USR PLUS şi AUR la adresa guvernului condus de liberalul Florin Cîţu. Preşedinţii celor două camere au convocat această reuniune, după ce timp de patru zile birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului nu au putut stabili calendarul dezbaterii moţiunii, pentru că nu a existat cvorum şi pentru că au considerat că nu poate fi blocat demersul opoziţiei de a depune o moţiune de cenzură.
Reporter: Cătălin Purcaru: Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, liberalul Florin Roman, a afirmat că PNL nu va participa la plenul reunit de mâine în care ar putea fi citită moţiunea de cenzură. El a precizat că senatorii şi deputaţii, care vor încălca decizia conducerii partidului, vor fi sancţionaţi:
Florin Roman: Am spus încă de la început că vom boicota practic toate întâlnirile convocate din punctul nostru de vedere nestatutar atât timp cât dl Orban şi dna Dragu refuză să ducă la îndeplinire o decizie a birourilor permanente reunite prin care noi am solicitat verificarea administrativă a peste 32 de semnături.
Reporter: Pe de altă parte, preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, liderul PNL, susţine că un parlamentar nu poate fi sancţionat, dacă participă la şedinţa de plen a legislativului:
Ludovic Orban: Le atrag atenţia colegilor mei mai înfierbântaţi că au obligaţia, atât ca cetăţeni, dar şi ca membri ai PNL, să respecte Constituţia şi legile ţării. În calitate de preşedinte al PNL apăr guvernul PNL. Nu voi vota moţiunea de cenzură şi niciun parlamentar al PNL nu va vota moţiunea de cenzură.
Reporter: Preşedintele Senatului, Anca Dragu, susţine că stabilirea plenului reunit în care ar putea fi citită moţiunea de cenzură s-a realizat în spiritul respectării Constituţiei:
Anca Dragu: Nu putem tergiversa aplicarea unui instrument prevăzut de Constituţie, nu putem duce în derizoriu acest instrument constituţional. Ar fi de fapt o încălcare a principiilor statului de drept.
Reporter: Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, face apel în continuare la responsabilitate şi la dialog între partenerii din coaliţie. El a afirmat astăzi, la un post de televiziune, că speră ca după alegerile interne din PNL şi USR PLUS să fie găsită o soluţie pentru continuarea colaborării.
Realizator: Între timp, guvernul a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu un conflict cu parlamentul pe tema moţiunii de cenzură. Executivul reclam că documentul nu ar avea numărul minim de semnături valide şi că preşedintele Camerei Deputaţilor nu a informat guvernul despre moţiune în aceeaşi zi în care a fost depusă./lcoman/pvelisar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (8 septembrie)