Italia generalizează obligativitatea certificatului digital anti-COVID

Realizator: Guvernul italian a generalizat obligativitatea paşaportului sanitar la locul de muncă indiferent de sectorul de activitate. Este una dintre cele mai dure măsuri anti-COVID din lume, deşi aproape 70% din populaţia Italiei de peste 12 ani este vaccinată. Absenţa aşa-numitului permis verde va fi sancţionată sever, fără să se ajungă însă la concedieri. Corespondenţă din Roma – Reporter: Elena Postelnicu – De la 15 octombrie nu va fi permisă intrarea într-o fabrică, într-un birou, pe un şantier, în casa unei familii pentru curăţenie sau la orice alt loc de muncă public sau privat fără un certificat digital COVID. Scopul acestei măsuri, valabile până la sfârşitul stării de urgenţă, la 31 decembrie 2021, este vaccinarea unui număr cât mai mare de cetăţeni pentru a se atinge o aşa-zisă imunitate socială – potrivit ministrului sănătăţii, Roberto Speranza:
Roberto Speranza: Noi suntem convinşi că acest decret poate contribui la un nou impuls faţă de această etapă de repornire şi la o mai bună gestionare a lunilor viitoare. O facem din două motive: pentru a oferi siguranţa acestor locuri şi pentru o campanie de vaccinare mai puternică.
Reporter: Salariaţii fără greenpass riscă amenzi cuprinse între 600 şi 1.500 de euro. Nimeni nu-şi va pierde locul de muncă, însă poate fi suspendat şi rămâne fără salariu dacă în termen de cinci zile la stat şi numai o zi la privat nu prezintă acest certificat digital./lcoman/cvanatoru

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (17 septembrie)