„Unul dintre cele mai rare documente istorice” urmează să fie licitat în curând la New York

Este vorba despre o adevărată comoară pe care Sotheby’s este pe cale să o scoată la vânzare. Casa de licitații va oferi într-adevăr la New York o copie tipărită a primei ediții a Constituției Americane. Acesta este unul dintre cele 11 exemplare ale textului, așa cum a fost adoptat de părinții fondatori ai Americii la o convenție de la Philadelphia în 1787, după ce a supraviețuit trecerii timpului.
„Constituția Goldman este unul dintre cele mai rare și mai râvnite documente istorice care au fost vreodată licitate”, a declarat Selby Kiffer, specialist principal la departamentul de cărți și manuscrise de la Sotheby, într-un comunicat.
Sotheby’s i-a estimat valoarea între 15 și 20 de milioane de dolari. Casa de licitații a declarat că exemplarul va fi scos la licitație în timpul unei serate de la New York City, la o dată care va fi anunțată în noiembrie, marcând astfel prima dată când un manuscris sau un document istoric va fi licitat în același timp cu opere de artă majore.
Acest exemplar al Constituţiei este deținut de colecționara și filantroapa Dorothy Tapper Goldman, care a moștenit-o de la regretatul ei soț, Howard. El o cumpărase în 1988 cu 165.000 de dolari. Howard Goldman considera că obiectul este „una dintre cele mai valoaroase posesiuni ale sale”, a explicat văduva acestuia într-un comunicat.
Toate încasările din vânzarea acestui preţios document vor fi donate fundației caritabile înființate în numele defunctului Howard Goldman pentru a îmbunătăți înțelegerea publică a democrației, a precizat casa de licitații./rcostea

www.lalibre.be