Europa Centrală se află în faţa unui deceniu cu oportunităţi fantastice (Viktor Orbán)

Europa Centrală se află în faţa unui deceniu cu oportunităţi fantastice, a declarat Viktor Orbán, premierul ungar, miercuri, la Ústí nad Labem, în Cehia. Şeful Guvernului de la Budapesta s-a întâlnit cu omologul său ceh, Andrej Babis, iar la conferinţa de presă comună a subliniat că încet-încet, raportul de forţe se schimbă, deoarece era ceva obişnuit să crezi că Europa Centrală nu se poate descurca fără Europa de Vest, însă astăzi, economiile Europei de Vest sunt cele care nu pot funcţiona fără Europa Centrală. Nu există o economie germană de succes fără Europa Centrală, iar locomotiva economiei UE o reprezintă Europa Centrală, a afirmat Orbán.

Potrivit premierului Ungariei, influenţa politică şi economică a regiunii va creşte, iar la baza acesteia se află performanţa. Cu toate acestea, vom reuşi să ne impunem numai dacă se va menţine cooperarea din cadrul Grupului de la Visegrád (V4), a adăugat Viktor Orbán. Prim-ministrul a menţionat că a venit să consolideze colaborarea ceho-ungară, întrucât dacă Cehia nu este dedicată V4, acest grup nu poate funcţiona, deoarece este mare nevoie de forţa şi influenţa politică a Cehiei. Este puţin probabil să scăpăm de următorul mare val de migraţie, a spus Orbán. Milioane de oameni pornesc la drum din Afganistan, iar o parte dintre aceştia vor parcurge drumul prin Balcani şi prin Ungaria, a spus premierul. Ungaria îşi protejează nu numai propriile frontiere, ci şi întreaga Europă – printre care şi Cehia – astfel că i-a cerut lui Andrej Babis 50 de poliţişti care să ajute în protejarea frontierelor, a explicat premierul ungar.

Despre cooperarea economică dintre Cehia şi Ungaria, Viktor Orbán a spus că este o onoare că economia cehă găzduieşte şi companii maghiare, iar cooperarea economică dintre cele două ţări a înregistrat rezultate fără precedent. Premierul a menţionat că anul acesta, valoarea schimburilor comerciale dintre cele două ţări a crescut cu 26%, iar în Ungaria sunt prezente 330 de companii cehe, care oferă locuri de muncă la mii de oameni. Ungaria este pregătită să realizeze, în viitor, “o cooperare strânsă cu guvernul lui Andrej Babis, o cooperare bazată pe prietenie şi respect reciproc”, a subliniat Orbán.

Întrebat de presă, premierul a vorbit şi despre faptul că acordul de achiziţionare de gaze naturale dintre Ungaria şi Rusia reprezintă un subiect care nu priveşte Ucraina, fiind vorba despre o chestiune ce ţine de suveranitatea Ungariei. “Ungaria este o ţară suverană, cumpărăm energie şi gaze de la cine dorim”, a spus premierul. “Doar noi decidem pe ce traseu transportăm energia spre Ungaria”, a subliniat Orbán.

Potrivit premierului, este nedrept că pentru combaterea şocurilor cauzate de epidemie, în UE s-a decis acordarea unei asistenţe financiare pentru statele membre, sub formă de împrumuturi, însă mai există opt state care nu au beneficiat de acest ajutor. Nu este vorba de bani, ci de faptul că nu sunt echitabile condiţiile, a arătat Orbán. Comisia Europeană face diferenţe între ţări, iar cei care obţin ajutorul mai târziu vor fi dezavantajaţi în cadrul competiţiei, a spus Orbán.

Dacă UE asigură un tratament egal, dacă nu abuzează de puterea sa, ci se comportă în mod corect, atunci povestea de succes din Europa Centrală va continua, a precizat Viktor Orbán. “Noi avem deja trei mari bătălii cu Bruxelles”, a spus premierul. Una este despre migraţie, “ei vor migranţi, noi nu vrem”. A doua este despre problema LGBTQ, “noi nu vrem ca activiştii să se amestece în creşterea copiilor, însă ei insistă asupra acestui lucru, vor să trimită activişti LGBTQ” în şcolile noastre. A treia este că, în privinţa politicilor verzi, vor nişte directive din cauza cărora maghiarii şi central-europenii vor rămâne lefteri în urma creşterii preţurilor la energie, a enumerat prim-ministrul. Pentru ca povestea de succes a Europei Centrale să continue, trebuie să câştigăm aceste trei bătălii, a subliniat Viktor Orbán./lendrefy/asalar

MTI – 30 septembrie