Garanția de securitate a Europei este NATO (Klaus Iohannis)

Realizator: Cătălin Gomboş – Garanția de securitate a Europei este NATO – a declarat președintele Klaus Iohannis vineri, la Forumul Carol cel Mare pentru Europa din orașul german Aachen. Klaus Iohannis a explicat că Europa contribuie cu doar 20% la cheltuielile de apărare din alianță și, chiar dacă uniunea ar vrea să își asigure singură securitatea nu ar avea fondurile pentru a duplica ceea ce oferă NATO. Președintele Iohannis s-a referit și la populiștii care contestă apartenența Transilvaniei la România. Carmen Gavrilă are detalii.
Reporter: Președintele Klaus Iohannis a explicat că proiectul european are nevoie de investiții în reziliența internă și externă pentru a fi mai bine pregătit pentru evenimentele imprevizibile sau destabilizatoare în interior sau în vecinătate. Legat de reziliență și democrație, Klaus Iohannis a răspuns şi la o întrebare privind derapajele de la democrație în Ungaria.
Klaus Iohannis: /…/ la întâlnirea de familie au un văr de-al doilea, al treilea, care /din cinci în cinci minute/ calcă în străchini, dar oricum nu îl dăm afară că e rudă. Pe mine mă enervează afirmaţiile despre Trianon. Eu sunt din Transilvania. Noi am decis prin vot popular că vrem să aderăm la România. Nu am furat nimic de la nimeni. A fost autodeterminarea, dreptul nostru de autodeterminare. Transilvania aşa a devenit parte a României.
Reporter: Klaus Iohannis a mai spus că planul de redresare pentru Europa reprezintă o schimbare de paradigmă, pentru că va sprijini tranziția către un nou model de creștere economică, bazat pe sustenabilitate și echitate, dar a atras atenția că implementarea noilor obiective de dezvoltare trebuie să se realizeze într-o manieră incluzivă ca să fie evitată accentuarea decalajelor de dezvoltare.#HUN/rpatulea/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (2 octombrie)