Şapte persoane au murit în incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța

Agerpres/EPA/COSTIN DINCA

Realizator: Cătălin Gomboş – Şapte persoane și-au pierdut viața în urma unui incendiu izbucnit vineri la secția de terapie intensivă a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța. Cauzele tragediei nu au fost stabilite, însă mai multe controale făcute în ultimii ani au descoperit o serie de deficiențe și improvizații. Este al treilea astfel de eveniment care are loc în mai puțin de un an în România, după incendiile de la Piatra Neamț și de la Matei Balș din capitală. Martorii de la Constanța au fost marcaţi de cele întâmplate, după cum relatează corespondentul RRA Sorin Cealera.
Reporter: Au fost clipe de groază la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța, unde şapte dintre cei 10 pacienți cu COVID internați la Terapie Intensivă și-au găsit sfârșitul în incendiul care a afectat o suprafață de peste 300 de metri pătrați. Echipele de salvatori de la ISU Constanța și din trei județe limitrofe au intervenit prompt pentru a evacua toți pacienții, iar peste 30 de echipaje ale Serviciului Județean de Ambulanță și SMURD au fost mobilizate pentru a transporta 113 persoane, dintre care patru copii, la spitalele din teritoriu. Cauza producerii incendiului este în curs de cercetare, dar șeful DGSU, Raed Arafat, a confirmat existența unor deficiențe la ultimul control efectuat de ISU Dobrogea.
Raed Arafat: Au fost constatate anumite nereguli, care se referă la instalaţiile electrice şi unele improvizaţii, siguranţe dezechilibrate. S-a constatat nefuncţionalitatea instalaţiei de semnalizare a incendiului. Existau în spital senzori pentru oxigen, dar instalaţia de detectare a incendiului nu exista.
Reporter: Tragedia a stârnit indignare în rândul rudelor pacienților decedați, care dau vina pe sistemul medical și pe incapacitatea autorităților de a rezolva această problemă după episoadele similare de la Piatra Neamț și București.#HUN/rpatulea/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (2 octombrie)