Comandantul echipei de filmare care va realiza un film în spaţiu, cosmonautul rus Anton Șkaplerov i-a raportat vicepremierului rus responsabil de apărare şi sectorul spaţial, Dmitri Rogozin, directorul Agenţiei Spaţiale Roscosmos, că echipajul este pregătit pentru zbor şi pentru lansarea în spaţiu a navei Soiuz MS-19, cu echipaj la bord. Cosmonautul rus, Anton Şkaplerov, care peste câteva ore va însoţi echipa de filmare la bordul ISS, din care face parte actrița Iulia Peresild și regizorul Klim Şipenko, înainte de a urca la bordul navei, i-a raportat directorului general al Roscosmos Dmitri Rogozin că echipajul este gata pentru zbor, anunţă corespondentul Agenţiei de presă RIA NOVOSTI. „Tovarășe președinte al Comisiei de Stat, echipajul navei spațiale Soiuz MS-19 este pregătit pentru zbor!”, a raportat cosmonautul. Drept urmare, Comisia de Stat a aprobat efectuarea misiunii spaţiale. Lansarea se va efectua de pe cosmodromul Baikonur. După ce astronauții își îmbracă costumele spațiale, ei pleacă apoi către platforma de lansare. După raportul prezentat, membrii echipajelor principale și de rezervă vor urca în autobuze. Echipajul principal va merge la platforma de lansare, iar echipajul de rezervă va merge la postul de observație. Potrivit corporației de stat Roscosmos, lansarea navei de transport Soiuz-2.1a, cu nava spațială Soiuz MS-19, va avea loc de pe platforma 31 al cosmodromului Baikonur, marți, la ora 11:55, ora Moscovei. În aproximativ nouă minute și jumătate, nava spațială va fi pe orbita pământului și se va îndrepta spre ISS. Din momentul decolării până la andocarea cu stația ISS, va dura aproximativ 3 ore și 17 minute, aceasta însemnând orbitarea de două ori în jurul Pământului și depăşirea recordului stabilit anul trecut, când Soiuz MS-17 a zburat către ISS în 3 ore și 3 minute. Se preconizează că, la ora 15:12, ora Moscovei, echipajul va andoca la modulul Rassvet al segmentului rusesc al ISS. Deschiderea trapei și transferul echipajului în ISS este preconizat pentru ora 17:05.
La bordul ISS, ei sunt așteptați de o expediție internațională, formată din rușii Oleg Noviţki și Petr Dubrov, de americanii Mark Vande Hei, Shane Kimbrough și Megan McArthur, de japonezul Akihiko Hoshide și de francezul Tom Peske. ”Challenge”/”Provocarea” va fi primul film din istoria cinematografică, în care pentru prima dată o actriță va interpreta un rol în spațiu. Astfel, Roscosmos va depăși NASA și SpaceX, care urmau să lanseze în spaţiu un echipaj, din care să facă parte vedeta de la Hollywood Tom Cruise și regizorul Doug Liman pentru filmări. Cosmonauții ruși de la bordul ISS vor ajuta echipa de filmare la realizarea filmului.
După cum se preconizează Peresild și Şipenko vor petrece 12 zile în spaţiu, la bordul ISS. Aterizarea şi revenirea lor pe Terra, în stepele din Kazahstan, este programată pentru 17 octombrie.(www.ria.ru – 5 octombrie)/vdraguta/ovidiu