Președintele Klaus Iohannis a anunțat că începe luni, la ora 12:00, consultări cu partidele parlamentare

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că începe luni, la ora 12:00, consultări cu partidele parlamentare pentru o soluție la criza politică. El a precizat că partidele vor fi invitate individual. În opinia șefului statului, guvernul Cîțu ar fi căzut victimă a unor orgolii politicianiste, care nu au în spate nicio soluție pentru români. Despre USR, șeful statului nu a avut nici acum cuvinte de laudă. Carmen Gavrilă a urmărit conferința de presă a preşedintelui și vine cu detalii.
Reporter: Președintele Klaus Iohannis a precizat că nu se așteaptă ca prima rundă de consultări să și ducă la o soluție, dar a promis că e total implicat. Șeful statului a insistat că, în contextul crizelor multiple, e nevoie neapărat de un guvern cu puteri depline. Întrebat dacă e o soluție un guvern minoritar PNL-UDMR, cu susținere PSD în parlament, Klaus Iohannis a răspuns că nu comentează variantele vehiculate în presă, ci va căuta un guvern care să gestioneze bine România. Președintele a adăugat că se îndoiește de posibilitatea alegerilor anticipate, conform actualei Constituții, și a spus că partidul care le invocă nu face decât să se eschiveze. Șeful statului a comentat că oricum, în cazul anticipatelor, nu crede că procentele ar fi mult diferite față de fostul scrutin. Klaus Iohannis a explicat că nu a convocat imediat consultări pentru că a vrut să lase politicienii să se calmeze, de vreme ce nu se gândiseră ce urmează după moțiune.
Klaus Iohannis: Acum trebuie să găsim o ieșire din această criză în care am intrat pentru că guvernul a căzut victimă acestor orgolii. Pașii constituționali sunt binecunoscuți: eu voi invita partidele parlamentare la consultări și voi încerca, împreună cu cei mai maturi, mai responsabili, să găsim o ieșire din această criză.
Reporter: Legat de problema urgentă a prețului energiei, preşedintele Iohannis a spus că plafonarea prețurilor poate fi o soluție ca să trecem iarna și este de acord cu ideea , atât că decizia stă în altă parte, respectiv la guvern. Klaus Iohannis a mai anunțat și că și-a făcut a treia doză de vaccin./asalar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 7 octombrie