Peste 5.200 de fiole de anticorpi monoclonali au fost repartizate în spitalele din România

Peste 5.200 de fiole de anticorpi monoclonali au fost repartizate în spitalele din România, după ce au fost primite ca ajutor de la statul italian. În județul Mureș, cele mai multe doze sunt alocate Spitalului Clinic Județean – 20 și Spitalului de Urgență din Târgu Mureș – 12. Spitalul Municipal din Sighișoara va primi şase fiole, iar spitalele din Reghin, Târnăveni și Luduș câte patru. Directorul Spitalului Județean Mureș, doctorul Ovidiu Gîrbovan, vorbește despre eficiența acestor anticorpi și criteriile de administrare.

Ovidiu Gîrbovan: Sunt criterii foarte clare de includere sau de excludere a pacientului care poate primi acești anticorpi monoclonali. Nu am avut până acum, acum am organizat la nivelul secțiilor de boli infecțioase administrarea acestora.

Bolnavii vor fi foarte bine triați. Nu este un panaceu universal, cum se pare că s-a transmis în rândul populației, este un medicament bun, dar trebuie să fie administrat în condiții foarte stricte, pentru că au și efecte secundare. Nu toată lumea poate beneficia de tratamentul cu anticorpi monoclonali.

Realizator: Ajutorul italian pentru România ca recunoștință a regiunii Lombardia pentru ajutorul pe care țara noastră l-a acordat în anul 2020, atunci când a trimis echipe de medici și asistenți medicali, care au lucrat în spitalele din Brescia şi Lecco./geftene/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 19 octombrie