În Republica Moldova este în creştere numărul infecţiilor cu SARS-CoV-2

În Republica Moldova este în creştere numărul infecţiilor cu SARS-CoV-2, în condiţiile unei rate de vaccinare de sub 25%. Potrivit Radio Chişinău, specialiştii avertizează că epidemia va atinge noi recorduri, în timp ce secţiile de terapie intensivă sunt deja aproape de capacitatea maximă. Cristina Popuşoi relatează:
Reporter: Cele mai multe îmbolnăviri se atestă în continuare în municipiile Chișinău și Bălți, dar și în patru raioane, care au depășit pragul roșu de alertă. Secretarul de stat din cadrul Ministerului Sănătății, Svetlana Nicolaescu, a declarat într-o conferință de presă că se majorează numărul de îmbolnăviri în rândul copiilor.
Svetlana Nicolaescu: În jur de 10-12 procente sunt cazurile înregistrate la copii, comparativ cu valurile anterioare, când această pondere era de două ori mai redusă.
Reporter: În timp ce numărul de infectări este în creștere, procesul de imunizare este în stagnare. Cea mai redusă acoperire vaccinală este în rândul tinerilor, a spus medicul epidemiolog Alexei Ceban.
Alexei Ceban: Această acoperire este sub 30% și nu ne face față nouă tinerilor în a pune în pericol pe cei în vârstă.
Reporter: Reprezentanții din domeniul sănătății afirmă că acum procesul de vaccinare va fi posibil și la domiciliu. Totodată, cetățenii moldoveni care s-au vaccinat în afara hotarelor vor fi îndemnați să acceseze registrul online de evidență a vaccinării și să scaneze codul QR din certificatul de imunizare obținut în urma vaccinării peste hotare./avladucu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 21 octombrie