În România, negocierile pentru a pune capăt crizei guvernamentale continuă

Continuă negocierile pentru a pune capăt crizei guvernamentale. Şi după două luni de acuzaţii şi declaraţii din ce în ce mai acide, acum ar fi şanse mari să fie refăcută coaliţia de dreapta PNL, USR, UDMR. Declaraţia îi aparţine liderului liberal Florin Cîţu la finalul întâlnirii cu reprezentanţii USR, discuţii pe care le-a calificat ca fiind o terapie de grup. Mai puţin optimist a fost preşedintele USR, Dacian Cioloş, care aşteaptă întâlnirea de astăzi a PNL cu PSD, în urma căreia liberalii s-ar putea decide cu cine vor merge mai departe. Însă, PSD are condiţii grele, inclusiv aceea de a avea ei postul de prim-ministru. Alina Bordeiaşu explică.
Reporter: PNL şi PSD se vor afla astăzi față în față la masa negocierilor, în încercarea de formare a unei majorități parlamentare. Liderul social-democrat, Marcel Ciolacu, spunea că discuția va porni de la programul de guvernare şi anunța că PSD va avansa și o propunere de premier.
Marcel Ciolacu: Partidul Social Democrat nu va intra în negocieri sterile privind ministerele. Întâi stabilim programul de guvernare, care sunt prioritățile. Să nu credeţi vreo clipă că eu nu o să cer mandat colegilor mei ca PSD-ul să meargă cu propunere de prim-ministru. Să nu credeţi că noi vom face vreo construcţie politică aberantă sau excluzând nişte lucruri evidente.
Reporter: Ieri, PNL a discutat cu USR. Florin Cîţu şi Dacian Cioloş au căzut de acord asupra unor principii de guvernare, între care și acela ca premierul să fie de la PNL. Optimist, președintele liberal Florin Cîțu spunea că sunt șanse mari pentru refacerea coaliției de dreapta.
Florin Cîţu: Până la urmă am discutat despre principii, dacă vom putea reface această coaliţie şi apoi, bineînțeles, am vorbit despre programul de guvernare. Am agreat că trebuie să fie un acord al coaliţiei mult mai în detaliu. Premierul este de la PNL. Nu s-a discutat despre nume de perspane. Am ieşit optimist de la această întâlnire. Sunt şanse mari să se refacă coaliţia.
Reporter: USR recunoaşte dreptul PNL de a desemna un prim-ministru, dar înainte ca discuția să ajungă în acel punct este nevoie ca liberalii să spună clar dacă vor refacerea coaliţiei, spunea președintele uniunii, Dacian Cioloş.
Dacian Cioloş: Am simţit că există această disponibilitate, dar nu mă mai iau după simțăminte. Până nu văd, nu cred. Le-am şi spus-o colegilor de la PNL, că așteptăm să aibă ei discuţa cu PSD-ul, să-şi facă calculele şi până la sfârşitul zilei să vină cu un răspuns ca să decidem dacă mergem mai departe cu negocieri pe refacerea coaliţei sau nu.
Reporter: Şi UDMR vrea să avanseze la consultările cu șeful statului un nume de premier. Liderul UDMR, Kelemen Hunor, aprecia că nu este deplasat ca formațiunea cea mai mică, dar cea mai stabilă, să vină cu o variantă de prim-ministru.#HUN/aburtica/ovidiu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 4 noiembrie