Raed Arafat atrage atenţia că situaţia din spitale va mai fi dificilă şi în următoarele săptămâni

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, atrage atenţia că deşi numărul de cazuri noi este în scădere, situaţia din spitale va mai fi dificilă şi în următoarele săptămâni, iar nivelul deceselor în continuare ridicat. Vaccinare, spune el, este în continuare principala formă de protecţie, chiar dacă în ultima perioadă au apărut promisiuni privind noi tratamente. De exemplu, astăzi, au fost anunţate rezultate bune la testele clinice în cazul unui medicament care poate reduce consistent riscul de dezvoltare a unei forme grave de COVID-19. Deocamdată însă, evoluţia infectărilor rămâne o preocupare majoră în contextul ratei încă reduse de vaccinare, spune Raed Arafat.

Raed Arafat: O să fie de fapt pandemia persoanelor nevaccinate. În lipsa unui tratament specific, până acum tratamentul de care știm că va apărea efectul lui este cam de reducere cu 50% să ajungă persoana la Terapie Intensivă sau într-o stare gravă. Asta este tratamentul cel mai avansat despre care se discută. Rămâne vaccinarea soluția optimă. Statele care au rata de vaccinare mare o să poată să intre în normalitate mult mai repede decât statele care au rata de vaccinare mai mică. De asta depinde de noi toți acest efort, mai ales de cei care încă nu s-au vaccinat. Să ne informăm, să discutăm cu medicii, să vedem de ce este bine să ne vaccinăm să ajungem la un număr suficient. Atunci și noi vom putea zice că anul viitor poate să fie anul în care într-adevăr ne întoarcem la normalitate, dar la acest moment nu putem afirma acest lucru.

Realizator: România continuă să primească ajutor extern pentru a gestiona criza sanitară. În acest sfârşit de săptămână alţi patru pacienţi cu forme severe de COVID-19 vor fi transferaţi în Cehia şi Danemarca, iar din Israel este aşteptată o echipă de specialişti care au fost implicaţi în gestionarea valurilor epidemice din ţara lor, transmite reporterul nostru Adriana Turea.#HUN/mnecula/ovidiu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 5 noiembrie