O pereche de brățări cu diamante care i-au aparținut Mariei Antoaneta, soția regelui francez Ludovic al XVI-lea, au fost vândute cu 7,46 milioane de franci elvețieni (aproximativ 7 milioane de euro) unui colecționar privat în cadrul licitației organizate marți de Christie’s la „Four Seasons Hotel des Bergues” din Geneva (Elveția).
Cifra de vânzare a depășit cu mult estimarea, care era între 2 și 4 milioane de euro.
Brățările, care au fiecare 112 diamante și cântăresc 97 de grame, fiind realizate din aur şi argint, au fost comandate de Maria Antoaneta în 1776, apoi au fost transmise fiicei sale Marie-Therese și păstrate în descendența regală timp de peste 200 de ani, după cum a explicat Christie’s.
Se pare că brățările ar fi fost realizate de unul dintre bijutierii preferați ai Mariei Antoaneta: Charles-Auguste Bohmer.
De altfel toate obiectele care i-au aparținut soția regelui Ludovic al XVI-lea au avut mereu o mare valoare: în 2020, unul dintre pantofii săi a fost vândut cu 43.750 de euro, de patru ori mai mult decât estimarea inițială, ia în 2018, una dintre perlele sale a fost scoasă la licitație pentru aproximativ 36 de milioane de dolari.
De la o licitație milionară la alta: miercuri, în cadrul obişnuitelor licitații „Magnificient Jewels” de la Geneva, Sotheby’s va scoate la vânzare un safir oval de 26,8 carate înconjurat de diamante și agrafe pentru urechi, podoabe care i-au aparținut Marii Ducese Maria Pavlovna a Rusiei şi care au fost luate din Rusia în timpul revoluției din 1917. Bijuteriile ar trebui să strângă oferte de până la 450.000 de euro, dar nici în acest caz nu se exclude un preț de vânzare mult mai mare decât cel estimat. www.euronews.it
Articol de Cristiano Tassinari
Traducerea Cătălina Păunel/cpaunel