Acordul convenit la COP26 va accelera schimbările necesare pentru a contracara creşterea temperaturii globale (Patricia Espinosa)

Secretarul ONU pentru climă a declarat că acordul convenit la summitul COP26 de la Glasgow va accelera schimbările necesare pentru contracararea creşterii temperaturilor.

Patricia Espinosa a declarat pentru BBC că limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius este, încă, foarte posibilă, în pofida unei intervenţii de ultim moment a Indiei, ce a schimbat formularea „eliminare graduală” a folosirii cărbunelui cu „reducerea graduală”, în declaraţia finală a summitului.

„În opinia mea, aceasta este una dintre soluţiile diplomatice, soluţii textuale, ce înseamnă că nu trebuie să eliminăm complet, 100% cărbunele, ci, mai degrabă, să reducem cantitatea de cărbune pe care o vom folosi. În realitate şi, ascultând discursurile liderilor majorităţii statelor prezente acolo, ei spun că, din punctul lor de vedere nu este vorba de o reducere, ci de o eliminare”, a punctat Patricia Espinosa./mbrotacel/csimion

BBC SERVICIUL MONDIAL – 14 noiembrie