Austria introduce carantină pentru persoanele nevaccinate împotriva COVID-19

Austria a instituit carantină pentru aproximativ două milioane de persoane nevaccinate cu vârsta de peste 12 ani, în efortul de a ţine sub control cel mai grav val de infectări cu coronavirus, de până acum.

Aproximativ 65% din populaţia Austriei este vaccinată complet împotriva COVID-19 – una dintre cele mai scăzute rate din Europa Occidentală. Autorităţile adoptaseră, deja, măsuri foarte stricte pentru persoanele nevaccinate, cărora le este interzis accesul în restaurante, frizerii şi cinematografe.

Regulile care îi vizează pe cei care nu s-au vaccinat devin şi mai aspre. Persoanele cu vârsta peste 12 ani, care nu sunt nici vacinate şi nici trecute printr-o infecţie recentă cu coronavirus, vor putea de acum să îşi părăsească locuinţele pentru motive esenţiale, precum mersul la serviciu, exerciţii fizice şi cumpărături alimentare. Guvernul a comunicat că poliţia va efectua verificări inopinate în spaţiile publice. Unii critici au pus la îndoială constituţionalitatea unui astfel de demers. Partidul Libertăţii, de extremă dreaptă, afirmă că în acest fel se va crea o categorie de cetăţeni de clasă inferioară./mbrotacel/gpodea

BBC SERVICIUL MONDIAL – 14 noiembrie