Miniștrii de externe din UE au fost de acord să fie adoptat un nou set de sancţiuni împotriva Belarus

Realizator: Cristian Bâcâin – Miniștrii de externe din UE au fost de acord să fie adoptat un nou set de sancţiuni împotriva regimului de la Minsk, care îi vizează pe cei implicați în folosirea migranților ca armă politică. Uniunea acuză Belarus că a creat deliberat criza migranților de la granițele cu Polonia și Ţările Baltice pentru a pune presiune asupra blocului comunitară, după precedentele sancțiuni europene generate de reprimarea opoziției belaruse. Potrivit ministrului Bogdan Aurescu vor fi sancționate o serie de persoane, dar și companii turistice sau aeroportul implicate în instrumentalizarea politică a migranților.
Reporter: Carmen Gavrilă: Cele mai noi restricții presupun interdicția de zbor deasupra Europei pentru avioane belaruse și acces blocat pe aeroporturile europene. Între timp, este în lucru un al cincilea set de sancțiuni împotriva regimului Lukașenko la care România este cosponsor alături de alte câteva state membre.
Miniștrii de externe europeni au lucrat și la pregătirea summitului la nivel înalt pentru Parteneriatul Estic.
Bogdan Aurescu, şeful diplomației române: Este important să obținem o declarație comună concretă, vizionară și bine adaptată la viitor. România dorește rezultate tangibile pentru summitul Parteneriatului Estic. Cred că e extrem de important să arătăm sprijin concret pentru aspirațiile de integrare europeană ale acestor țări.
Reporter: România cere dezvoltarea aspectelor din Parteneriatul Estic care țin de securitate, de contracararea amenințărilor hibride, dar și o implicare mai mare a Uniunii în rezolvarea conflictelor înghețate sau prelungite din vecinătatea estică.#HUN/pvelisar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (16 noiembrie)