Efecte ale pandemiei de COVID-19

Realizator: Cristina Grecu – Unul din efectele pandemiei de COVID-19 este şi diagnosticarea cu întârziere sau cu dificultate a bronhopneumopatiei cronice obstructive, boală cunoscută şi prin prescurtarea BPOC. În general, mai bine de jumătate din cei care suferă de acestă afecţiune, estimaţi în România la circa un milion, nu ştiu că au boala, deoarece primele simptome sunt confundate cu efectele fumatului sau cu cele ale înaintării în vârstă: tuse, oboseală, senzaţie de sufocare. În această perioadă este chiar mai dificil de ajuns atât la diagnostic, cât şi accesul la tratament – spune pneumologul Florin Mihălţan:
Florin Mihălţan: De la dificultăţi de realizare a spirometriei, a reabilitării, a îngirjirii la domiciliu, reducerea consultaţiilor şi întreruperea terapiei cu creşterea cererii de steroizi inhalatori. Ştim sigur că 19% din cei spitalizaţi pentru COVID au BPOC, dar BPOC la ora actuală prin studii nu creşte riscul de infecţie. Există o aderenţă scăzută la terpie, există dificultăţi de a realiza self managementul, există un acces scăzut la servicii şi sunt forme severe de BPOC pe care le înregistrăm în acest context, cu rezerve pulmonare reduse, care intră în rândul factorilor responsabili de creştere a riscului de deces. Ratele de spitalizare însă sunt sczute în perioada pandemică pentru BPOC, în general.
Realizator: Bronhopneumopatia obstructivă cronică este o afecţiune a plămânilor caracterizată prin limitarea fluxului de aer, iar 300 de milioane de oameni din întreaga lume suferă în prezent de această boală, care este a treia cauză de deces la nivel global – transmite reporterul nostru Daniela Vasilescu./lcoman#HUN/pvelisar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (17 noiembrie)