În timp ce Covid-ul avansează rapid în Europa, înspăimântând toate statele, virusologii atenţionează asupra noii variante indiene: „Varianta Delta plus este de 50 de ori mai puternică, va putea prevala”. „Între cei care nu au făcut încă vaccinul și cei care nu vor să-l facă, gestionarea situației devine deja de-acum o problemă, mai ales în faţa unui virus atât de agresiv” cum se dovedește a fi Sars-CoV-2 și cu noua varianta indiană, AY.4.2, redenumită Delta plus, care – cum explică pentru Adnkronos Salute Arnaldo Caruso, președintele Societății Italiene de Virologie (Siv-Isv) – „conform ultimelor studii este de 50 de ori mai puternică decât tulpina originală” . Mai puternică, pentru că este „mai eficientă în replicare”, şi prin urmare, capabilă să ruleze foarte repede, riscând ca în viitor să prevaleze asupra celorlalte variante.
„Dintr-un studiu efectuat recent, dar care încă trebuie validat – subliniază expertul, profesor titular de microbiologie și microbiologie clinică la Universitatea din Brescia și director al laboratorului de microbiologie al Asst Spedali Civili – s-ar părea că această nouă Variantă Delta”, pe lângă unele mutații ale proteinei Spike utilizate de coronavirusul pandemic pentru a se ‘bloca’ pe celulele țintă, „prezintă și o mutație a unei proteine ​​interne, a unei proteine ​​N, sau a unei nucleoproteine, care ar putea contribui la creșterea agresivităţii acesteia”, chiar dacă  – precizează Caruso – în acest moment nu mai poate „să străpungă scutul vaccinului”.
Comparativ cu varianta Delta dominantă în prezent, Delta plus „este deocamdată o minoritate în Italia – spune profesorul Caruso- Dar în Anglia se răspândește considerabil, dovedind că poate deveni protagonistă. Potrivit expertului, observând ceea ce se întâmplă în Anglia, putem trage concluzia că nu este exclus ca varianta AY.4.2 „să poată deveni dominantă în viitor”./cpaunel/rcostea
(www.ilmessaggero.it – 20 noiembrie)