La Roma, Sfântă Liturghie solemnă, cu ocazia Zilei Naționale a României și pentru a marca Centenarul relațiilor diplomatice cu Sfântul Scaun

Topim distanțele, unim depărtările și ajungem acum la Roma, tot cu gândul la 1 decembrie – Ziua Națională a României. În această săptămână, în lăcașul de cult ce aparține comunității de români romano-catolici din Roma, a fost celebrată o Sfântă Liturghie solemnă, cu ocazia Zilei Naționale a României și pentru a marca împlinirea a 100 de ani de relații diplomatice dintre România și Sfântul Scaun. Corespondenta RRA Elena Postelnicu a surprins momentul pentru ”Românii de pretutindeni”.
Reporter: Ceremonia din Basilica San Vitale din Roma dedicată Zilei Naționale a României a fost prezidată de Eminența Sa cardinalul Pietro Parolin, secretar de stat al Sfântului Scaun, care, în discursul său, a reliefat puternicele legături de prietenie dintre țara noastră și Sfântul Scaun. Pietro Parolin, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Radio România Actualități:
Pietro Parolin: Aș putea spune că este o onoare pentru mine să particip la această mare sărbătoare din mai multe motive: în primul rând, pentru că se sărbătorește o aniversare importantă, sunt 100 de ani de relații între statele noastre. Nu sunt deloc puțini, chiar dacă s-a trecut prin perioade mai dificile sau mai puțin grele. A fost și o întrerupere, după care s-au reluat raporturile dintre noi, iar acum cred că sunt foarte bune, de mare prietenie. Totodată, este o onoare și pentru respectul și admirația pe care le am față de poporul român, care au fost amplificate de călătoria Suveranului Pontif în România.
Reporter: La rândul său, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei României pe lângă Sfântul Scaun și Ordinul Suveran de Malta, Adina Lovin, a amintit semnificația zilei de 1 decembrie ca moment al realizării unității naționale și al nașterii statului român modern, marcând, în același timp, tradiția și bogăția raporturilor dintre România și Sfântul Scaun.
Adina Lovin: Am fost foarte bucuroși, anul acesta, să putem organiza o Sfântă Liturghie, la care a acceptat să vină cardinalul secretar de stat Pietro Parolin. A fost un moment cu adevărat emoționant, mai ales că el a marcat și Centenarul relațiilor diplomatice dintre România și Sfântul Scaun, un eveniment care s-a aniversat anul trecut, dar care, din cauza pandemiei, nu a putut fi marcat până acum. A fost un eveniment cu dublă semnificație: Ziua Națională a României și Centenarul relațiilor diplomatice cu Sfântul Scaun. Am fost cu toții emoționați să ascultăm mesajul de suflet al cardinalului secretar de stat Parolin pentru Ziua Națională a României și pentru sărbătorirea Centenarului relațiilor diplomatice și cred că toți românii am ascultat cu emoție mesajul transmis de Papa Francisc prin intermediul cardinalului secretar de stat, care a spus că are la suflet națiunea română și ne-a binecuvântat./lbadiu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 27 noiembrie