Revista presei internaționale – 29 noiembrie 2021

Noua variantă Omicron a coronavirusului, detectată în Africa de Sud, a alertat Europa și nu numai, observă Il Fatto Quotidiano, în timp ce Le Vif constată că ”de la varianta Delta încoace nicio altă mutație nu a mai provocat atât de multă îngrijorare în lume”. Noua variantă prezintă numeroase mutații ale proteinei Spike, ceea ce teoretic i-ar putea crește transmisibilitatea și capacitatea de a evita anticorpii dați de trecerea prin boală sau de vaccin, detaliază Il Fatto Quotidiano, care mai notează că oamenii de știință mai au nevoie de încă aproximativ două săptămâni pentru a înțelege impactul acestei noi variante asupra evoluției pandemiei. Până atunci ”UE cere suspendarea zborurilor dinspre mai multe țări africane”, titrează Euronews, care anunță totodată că noua variantă este deja prezentă în Europa. „Situaţia evoluează foarte rapid; vrem să ne asigurăm că facem tot ce se poate pentru a încetini răspândirea acestei variante”, a declarat pentru agenția France Presse un purtător de cuvânt al Comisiei Europene. Aceeași măsură a fost luată deja de Marea Britanie și Israel, remarcă La Stampa. Totuși există și vești liniștitoare. Potrivit Rainews, președintele medicilor din Africa de Sud susține că simptomele noii variante sunt „neobișnuite, dar ușoare”, dar și-a exprimat totodată îngrijorarea cu privire la efectele pe care varianta le-ar putea avea asupra persoanelor în vârstă cu boli de inimă sau diabet. Și în opinia virusologului belgian Marc Van Ranst, această nouă variantă s-ar putea să nu fie un lucru rău, explicând că în general virusurile evoluează spre o mai mare transmisibilitate în loc spre o intensificare a gravității lor, transmite La Libre Belgique.
În privința crizei coronavirusului din România, Jewish News Syndicate scrie despre vizita unei delegații de cinci medici israelieni care s-a deplasat la București pentru a ajuta la combaterea Covid-19. „Românii sunt în prezent în vârful mortalității în al patrulea val”, iar „povara pentru spitale este evidentă. Deși folosesc medicamente moderne, echipamente avansate și protocoale de tratament utilizate pe scară largă, aceste măsuri nu sunt suficiente”, sunt câteva din constatările medicului Eyal Fuchs, participant la delegația israeliană. Fuchs a explicat că ”în timp ce întregi secții de urgență au fost transformate în centre de tratament COVID-19, pacienții care s-au recuperat rămân adesea internați în spital, deoarece nu există un sistem bine dezvoltat de medicină comunitară. Ca urmare, există o supraaglomerare uriașă în spitale și o lipsă de organizare, care afectează calitatea îngrijirii și are ca rezultat rate mai mari ale mortalității”, mai scrie Jewish News Syndicate. Totodată specialistul israelian în afecțiuni ale plămânilor constată și că „România are o mișcare de protest deosebit de activă împotriva vaccinurilor, care a contribuit la rate extrem de scăzute de vaccinare, în ciuda campaniei de vaccinare intensive a guvernului, asemenea celei pe care o avem aici în Israel”.
România este prezentă în presa internațională și prin știrea legată de emisiunea bancnotei de 20 de lei cu chipul Ecaterinei Teodoroiu. ”Pe bacnotele din România apare, în sfârşit, chipul unei femei”, titrează Euronews, comentând că ”de la crearea ei în 1867, moneda românească a reprezentat mai multe femei anonime, dar niciodată un personaj istoric feminin”. ”România prezintă prima bancnotă dedicată unei femei, din istoria sa”, titrează și ziarul spaniol El Economista, remarcând că Banca Centrală a României, care nu are femei în consiliul său de administrație, a spus că este timpul să „îmbrățișeze diversitatea”. ”România rămâne în urma țărilor Uniunii Europene în ceea ce privește procentul de funcții publice ocupate de femei. Guvernul actual are un singur ministru femeie – pe cel al Familiei – dintr-un total de 23 de portofolii”, mai constată ziarul spaniol.
De la Budapesta, Magyar Nemzet titrează că ”România promovează dorinţa de a avea copii”. ”Gabriela Firea, ministrul portofoliului familiei, recent înfiinţat în România, a comunicat că ministerul pe care îl conduce nu încearcă să intervină în situaţia de criză demografică doar cu vouchere şi beneficii complementare, ci va avea în plan o politică în urma căreia să crească dorinţa de a avea copii”, detaliază cotidianul maghiar.
În privința tensiunilor din regiunea noastră, UE şi NATO vor să-şi consolideze cooperarea pentru a înfrunta ameninţările „hibride” generate de criza migranţilor de la granița dintre Belarus și Uniunea Europeană și de întărirea prezenţei militare a Rusiei în apropierea Ucrainei, transmite La Libre Belgique. Aflați în Lituania, într-o vizită coordonată, cum rar s-a mai întâmplat, șefa Comisiei Europene și secretarul general al NATO au evidențiat sprijinul și unitatea în fața presiunilor exercitate la granițele estice ale Uniunii Europene de Rusia și Belarus, notează și Politico. Rusia ”trebuie să treacă la o dezescaladare, să reducă tensiunile şi să dea dovadă de transparenţă”, a fost mesajul lui Stoltenberg în legătură cu sporirea trupelor rusești la granița ruso-ucraineană, avertizând totodată că „dacă Rusia decide să recurgă la forţă, vor fi, bineînţeles, consecinţe”. Între timp crește și activitatea forțelor americane la Marea Neagră. Revista militară Stars and Stripes scrie că încă o nava americană a navigat în Marea Neagră ”spre consternarea Rusiei”. Este vorba de distrugătorul USS Arleigh Burke care a realizat o patrulare de rutină în sprijinul aliaților și partenerilor NATO, după ce la începutul acestei luni un alt distrugător american a stat mai bine de două săptămâni în regiune, explică Stars and Stripes. Rusia, care este frecvent iritată de intrarea navelor americane în Marea Neagră, a descris patrulele ca fiind destabilizatoare și provocatoare, mai notează revista americană.

(Carolina Ciulu)