Acord al coaliției la putere din Germania, care va permite instalarea unui nou guvern

Realizator: Mihaela Enache – În Germania, social-democrații, verzii și liberalii au semnat, astăzi, acordul de coaliție care va permite instalarea unui nou guvern la Berlin, în cursul acestei săptămâni. Noua coaliţie guvernamentală este condusă de liderul Partidului Social Democrat, Olaf Scholz, care va prelua funcția de cancelar, deținută în ultimii 16 ani de conservatoare Angela Merkel, care a decis să se retragă din viața politică.
Reporter: Vlad Drăghicescu – Partidul Social Democrat, Partidul Verzilor și Partidul Liberal Democrat au semnat astăzi acordul de formare a așa-numitei ‘coaliţii semafor’, o coaliție progresistă, după cum o descriu semnatarii ei. Semnarea documentului deschide calea alegerii lui Olaf Scholz în funcția de cancelar, care va avea loc, mâine, în Bundestag, camera inferioară a Parlamentului, unde noua alianță tripartită care guvernează în premieră la nivel federal se bucură de o largă majoritate.
Social-democratul Olaf Scholz, al cărui partid a câștigat alegerile legislative din 26 septembrie, a declarat că lupta cu pandemia va necesita toată forța noului executiv. Robert Habeck, copreședinte al verzilor ecologiști și viitor vicecancelar, a spus că Republica Federală dorește să obțină reducerea emisiilor cu gaze de efect de seră concomitent cu asigurarea prosperității.
Cancelarul desemnat, Olaf Scholz va face prima sa călătorie în străinătate, în calitate de șef al guvernului german, la Paris. ‘Prima mea călătorie mă va duce în Franța. Am anunțat acest lucru din timp și îl voi respecta’ – a declarat Scholz, astăzi, la Berlin.
Numărul mare de noi infecții, criza de la granița cu Ucraina ori creșterea prețurilor la energie sunt câteva din probele de foc pentru noul guvern german – scriu analiștii în această dimineață.#HUN/rpatulea/pvelisar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (7 decembrie)