Viitoarele reglementări privind conținutul platformelor online se vor afla în dezbatere în Parlamentul European

Viitoarele reglementări privind conținutul platformelor online se vor afla în dezbatere în Parlamentul European. Marile platforme care controlează fluxurile de informație nu vor mai putea decide singure în spațiul digital. Europarlamentarii vor încerca să contureze unele direcții care să vină în favoarea cetățenilor.
Reporter: Carmen Gavrilă – Vor exista noi obligații și interdicții direct aplicabile acestor platforme care furnizează servicii. De exemplu, serviciile de intermediere online, rețelele sociale, motoarele de căutare, sistemele de operare, serviciile de publicitate online, serviciile de cloud computing și serviciile de partajare a materialelor video. Față de propunerea Comisiei, eurodeputații au inclus și motoarele de căutare, asistenții virtuali și televizoarele conectate.
Margrethe Vestager, comisarul european pentru concurență: Da, este o propunere complexă, dar are un scop simplu: piețe cu adevărat deschise și corecte, iar orice inițiativă să aibă șansa de a ajunge la consumatori. Din păcate, asta nu se întâmplă astăzi.
Reporter: Amendamentele aduse de Parlament la propunerea de lege a Comisiei impun obligații, de exemplu, pentru platforme ca Google să controleze dezinformarea, iar pentru Amazon să verifice aleatoriu produsele scoase la vânzare. La dezbaterea de astăzi din Parlamentul European nu întâmplător s-a vorbit despre o legislație istorică, pentru că aceasta va da mai multă putere cetățenilor în raport cu giganții digitali, iar autoritățile naționale și europene vor putea verifica o piață care acum este aproape în întregime un teren controlat de giganții digitali./asalar/atataru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 15 decembrie