Agenda vizitei la Bruxelles a premierului Nicolae Ciucă

Realizator: Ciprian Sasu – Premierul Nicolae Ciucă face prima sa vizită la Bruxelles de la preluarea mandatului cu mai puțin de o lună în urmă. După dineul de lucru oferit aseară de președintele Consiliului European, Charles Michel, Nicolae Ciucă va avea în această dimineață convorbiri cu președinta Comisiei Europene, Ursula von Der Leyen, și cu secretarul general al alianței, Jens Stoltenberg. Cu mai multe informaţii, trimisul RRA la Bruxelles, Daniela Coman.
Reporter: Una dintre cele mai mari așteptări ale românilor este integrarea țării noastre în Spațiul Schengen, de liberă circulație, chestiune prioritară în convorbirile dintre premierul Nicolae Ciucă și oficiali ai Uniunii Europene. De asemenea, problemele legate de scumpirea energiei, dar și gestionarea în comun la nivel european a pandemiei de coronavirus se află pe agenda discuțiilor. În același timp, stabilitatea fiscal-bugetară reprezintă o prioritate pentru România, îi va asigura șeful guvernului de la București pe liderii de la Bruxelles, după cum a declarat ieri înainte de plecarea spre Bruxelles.
Nicolae Ciucă: La nivelul Uniunii Europene trebuie să căutăm soluții privind prețurile la energie și menținerea rolului gazului și a energiei nucleare în perioada de tranziție. Vom pune accentul asupra interesului crescut pentru tranziția digitală, inclusiv în contextul relansării economice și implementării PNRR. Voi transmite că țara noastră așteaptă finalizarea aderării la Spațiul Schengen, asigurarea stabilității fiscal-bugetare este o prioritate pentru România pe care o vom prezenta oficialilor europeni.
Reporter: Chestiunile de securitate europeană cu accent pe tensiunile din imediata vecinătate a țării noastre, precum cea de la granița de est a Ucrainei, vor fi abordate la întâlnirea cu secretarul general al NATO.
Nicolae Ciucă: Vom aborda teme de actualitate ale agendei de securitate cu accent pe evoluțiile din vecinătatea estică și Marea Neagră. Vom discuta și despre viitorul concept strategic al NATO, care urmează să fie adoptat anul viitor la summitul alianței de la Madrid. Vom reitera determinarea Guvernului României de a contribui activ la misiunile și operațiile Alianței Nord Atlantice și angajamentele privind cheltuielile aliate pentru apărare.
Reporter: Va fi o vizită cu un program foarte dens, scopul noului şef al Guvernului României fiind acela de a avea un dialog deschis și consolidat cu instituțiile europene și cu toți aliații României./ilapadat

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 21 decembrie)